Wykonanie
Przepis na to pyszne ciasto znalazłam na blogu
Cynamonowe szczęście . Spodobało mi się proste, szybkie, apetyczne ciasto, bo takie lubię piec (i jeść rzecz jasna) najbardziej. Zaciekawiła mnie jogurtowa warstwa, którą wylewa się na murzynkowy spód ciasta.I ... nie rozczarowałam się, ani trochę.Ciasto robi się szybciuteńko. Przepis jest niesamowicie prosty i nie wymaga extra produktów. Czyli już na początku same plusy :)).Po upieczeniu i wystudzeniu autorka przepisu odwróciła ciasto do góry nogami tak, że warstwa jogurtowa stanowi u niej spód ciasta. Ja zostawiłam ciasto w takiej formie, w jakiej je upiekłam, nie widziałam potrzeby odwracania go. Co do smaku to ... kolejne superlatywy :)Odpowiednio słodki, pyszny wilgotny murzynek, a na nim delikatna, głaciuteńka warstwa czegoś, co nie przypomina w smaku ani
jogurtu, ani
sera, ani żadnej pianki ...W każdym razie jest to coś pysznego, i następnym razem podwoję ilość składników, aby ta pyszna, jogurtowa warstwa była zdecydowanie wyższa :))
Składniki na ciasto: (u mnie foremka 21cmx31cm)4
jajka1 i 3/4 szklanki
mąki1 szklanka
cukru250 g masła/margaryny2 łyżki
kakao8 łyżek
wody2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaMasło,
kakao,
cukier i
wodę zagotowujemy, a następnie studzimy.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka mieszamy z wystudzoną masą
kakaową, a następnie wsypujemy do niej
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Ja robiłam to bez miksera, przy użyciu rózgi. Na koniec dodajemy ubitą z pianą z
białek i delikatnie mieszamy.Składniki na masę
jogurtową:
700 g
jogurtu greckiego2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki pszennej3 łyżki
cukru3
jajkaJogurty miksujemy z
jajkami i
cukrem. Następnie dodajemy obie
mąki i miksujemy, aby masa była gładka.Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej najpierw ciemne,
czekoladowe ciasto, a na nie delikatnie masę
jogurtową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st na około 55 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy polewą, lukrem lub zostawiamy bez polewy.