ßßß Cookit - przepis na MURZYNEK Z MASĄ JOGURTOWĄ

MURZYNEK Z MASĄ JOGURTOWĄ

nazwa

Wykonanie

Przepis na to pyszne ciasto znalazłam na blogu Cynamonowe szczęście . Spodobało mi się proste, szybkie, apetyczne ciasto, bo takie lubię piec (i jeść rzecz jasna) najbardziej. Zaciekawiła mnie jogurtowa warstwa, którą wylewa się na murzynkowy spód ciasta.
I ... nie rozczarowałam się, ani trochę.
Ciasto robi się szybciuteńko. Przepis jest niesamowicie prosty i nie wymaga extra produktów. Czyli już na początku same plusy :)).
Po upieczeniu i wystudzeniu autorka przepisu odwróciła ciasto do góry nogami tak, że warstwa jogurtowa stanowi u niej spód ciasta. Ja zostawiłam ciasto w takiej formie, w jakiej je upiekłam, nie widziałam potrzeby odwracania go. Co do smaku to ... kolejne superlatywy :)
Odpowiednio słodki, pyszny wilgotny murzynek, a na nim delikatna, głaciuteńka warstwa czegoś, co nie przypomina w smaku ani jogurtu, ani sera, ani żadnej pianki ...
W każdym razie jest to coś pysznego, i następnym razem podwoję ilość składników, aby ta pyszna, jogurtowa warstwa była zdecydowanie wyższa :))
Składniki na ciasto: (u mnie foremka 21cmx31cm)
4 jajka
1 i 3/4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
250 g masła/margaryny
2 łyżki kakao
8 łyżek wody
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masło, kakao, cukier i wodę zagotowujemy, a następnie studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z wystudzoną masą kakaową, a następnie wsypujemy do niej mąkę z proszkiem do pieczenia. Ja robiłam to bez miksera, przy użyciu rózgi. Na koniec dodajemy ubitą z pianą z białek i delikatnie mieszamy.
Składniki na masę jogurtową:
700 g jogurtu greckiego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki cukru
3 jajka
Jogurty miksujemy z jajkami i cukrem. Następnie dodajemy obie mąki i miksujemy, aby masa była gładka.
Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej najpierw ciemne, czekoladowe ciasto, a na nie delikatnie masę jogurtową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st na około 55 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy polewą, lukrem lub zostawiamy bez polewy.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2015/09/murzynek-z-masa-jogurtowa.html