ßßß
Robię ten biszkopt do wielu ciast i uważam, że proporcje i wykonanie są najlepsze.Zawsze wychodzi miękki, puszysty i wysoki. :)Biszkopt pieczony w blasze 33 x 22,5 cmPrzepis:* 6 jajek* 1 szklanka mąki pszennej* 3/4 szklanki cukru* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 2 łyżki kakao* szczypta soliJajka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem i szczyptą soli. Żółtka umieścić w kubeczku, dodać proszek do pieczenia, rozmieszać tak by nie było żadnych grudek i dodać do piany, delikatnie wymieszać. Mąkę przesiać przez sito i dodać do powstałej masy, dosypać kakao i delikatnie połączyć w jednolitą masę. Wyłożyć ciasto na wysmarowaną tłuszczem i obłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec w temperaturze 180-190 stopni około 30 min. Biszkopt jest gotowy, gdy jego brzegi odchodzą od blachy.