ßßß Cookit - przepis na Biszkopt kakaowy - najlepszy przepis bazowy

Biszkopt kakaowy - najlepszy przepis bazowy

nazwa

Wykonanie

Robię ten biszkopt do wielu ciast i uważam, że proporcje i wykonanie są najlepsze.
Zawsze wychodzi miękki, puszysty i wysoki. :)
Biszkopt pieczony w blasze 33 x 22,5 cm
Przepis:
* 6 jajek
* 1 szklanka mąki pszennej
* 3/4 szklanki cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżki kakao
* szczypta soli
Jajka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem i szczyptą soli. Żółtka umieścić w kubeczku, dodać proszek do pieczenia, rozmieszać tak by nie było żadnych grudek i dodać do piany, delikatnie wymieszać. Mąkę przesiać przez sito i dodać do powstałej masy, dosypać kakao i delikatnie połączyć w jednolitą masę. Wyłożyć ciasto na wysmarowaną tłuszczem i obłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec w temperaturze 180-190 stopni około 30 min. Biszkopt jest gotowy, gdy jego brzegi odchodzą od blachy.
Źródło:http://sweet-cooking-dreams.blogspot.com/2013/08/biszkopt-kakaowy-najlepszy-przepis.html