Wykonanie
Robię ten
biszkopt do wielu ciast i uważam, że proporcje i wykonanie są najlepsze.Zawsze wychodzi miękki, puszysty i wysoki. :)
Biszkopt pieczony w blasze 33 x 22,5 cmPrzepis:* 6
jajek* 1 szklanka
mąki pszennej* 3/4 szklanki
cukru* 1 łyżeczka
proszku do pieczenia* 2 łyżki
kakao* szczypta
soliJajka oddzielić od
żółtek i ubić z
cukrem i szczyptą
soli.
Żółtka umieścić w kubeczku, dodać
proszek do pieczenia, rozmieszać tak by nie było żadnych grudek i dodać do piany, delikatnie wymieszać.
Mąkę przesiać przez sito i dodać do powstałej masy, dosypać
kakao i delikatnie połączyć w jednolitą masę. Wyłożyć ciasto na wysmarowaną tłuszczem i obłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec w temperaturze 180-190 stopni około 30 min.
Biszkopt jest gotowy, gdy jego brzegi odchodzą od blachy.