ßßß
Składniki na biszkopt:5 jajek3/4 szklanki cukru1/2 szklanki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiałka ubić na sztywno, dodać rozbełtane żółtka, przesiać oba rodzaje mąki, kakao i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Przelać ciasto na przygotowaną foremkę (standardowa, prostokątna). Piec w 180 stopniach około 30 min. Po upieczeniu jeszcze ciepły biszkopt zwinąć przy pomocy szmatki kuchennej i odstawić do wystygnięcia.Składniki na masę:200 g masła4 łyżki cukru2 żółtka3 łyżki kawy rozpuszczalnejŻółtka z cukrem ubić na parze aż piana będzie biała i bardzo urośnie. Wystudzić od czasu do czasu mieszając. Kawę rozpuścić w minimalnej ilości wody. Masło utrzeć mikserem, dodawać partiami zimne żółtka z cukrem (jeśli będą ciepłe masa się zważy) oraz rozpuszczoną kawę. Utrzeć na gładko. Tak przygotowaną masą posmarować roladę w środku a także cieniutko na wierzchu. Można posypać kawą mieloną.Smacznego:)