Wykonanie
Chyba po raz pierwszy robiłam roladę z
kakaowym biszkoptem. Bałam się, że ciasto nie będzie takie plastyczne ale okazało się, że do zwinięcia jest tak samo łatwe. Tym razem zrobiłam masę na bazie
masła bo rolada z kremem maślanym jest dla mnie wspomnieniem z dzieciństwa a już tak dawno jej nie robiłam, że zdążyłam zatęsknić za jej smakiem.
Składniki na
biszkopt:5
jajek3/4 szklanki
cukru1/2 szklanki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej3 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaBiałka ubić na sztywno, dodać rozbełtane
żółtka, przesiać oba rodzaje
mąki,
kakao i
proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Przelać ciasto na przygotowaną foremkę (standardowa, prostokątna). Piec w 180 stopniach około 30 min. Po upieczeniu jeszcze ciepły
biszkopt zwinąć przy pomocy szmatki kuchennej i odstawić do wystygnięcia.Składniki na masę:200 g
masła4 łyżki
cukru2
żółtka3 łyżki
kawy rozpuszczalnejŻółtka z
cukrem ubić na parze aż piana będzie biała i bardzo urośnie. Wystudzić od czasu do czasu mieszając.
Kawę rozpuścić w minimalnej ilości
wody.
Masło utrzeć mikserem, dodawać partiami zimne
żółtka z
cukrem (jeśli będą ciepłe masa się zważy) oraz rozpuszczoną
kawę. Utrzeć na gładko. Tak przygotowaną masą posmarować roladę w środku a także cieniutko na wierzchu. Można posypać
kawą mieloną.Smacznego:)