Wykonanie
Bez babki piaskowej niektórzy nie wyobrażają sobie żadnych świąt, tak bardzo zakorzeniła się ona w polskiej tradycji. To nie jest pierwszy przepis na babkę piaskową, który wypróbowałam. Poprzedni usunęłam z blogu, ponieważ nie był wystarczająco dobry, po drodze było jeszcze kilka innych przepisów... Tym razem z pomocą przyszedł mi stary notatnik dziadka i pewne reguły: składniki zawsze muszą
mieć temperaturę pokojową;
mąki dajemy 2
razy tyle, co tłuszczu;
mąkę pszenną mieszamy z
mąką ziemniaczaną (która decyduje o sypkości ciasta) przynajmniej w proporcji pół na pół - im więcej
skrobi tym babka bardziej 'piaskowa'. Pieczenie powinno przebiegać w temperaturze nie wyższej niż 160ºC, w przeciwnym wypadku babka szybko spiecze się od góry, pęknie, a ze środka wypłynie płynna, surowa masa (przez co babka straci na wyglądzie). I to tyle - tym razem musi się udać!Składniki:150 g
masła200 g
mąki ziemniaczanej100 g
mąki pszennej3
jajka150 g drobnego
cukru do wypieków (lub więcej)1,5 płaskiej łyżeczki
proszku do pieczeniaekstrakt lub
aromat cytrynowy do smaku1,5 łyżki przesianego
kakao (opcjonalnie) na 'łatkę'Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło zmiksować z
cukrem na średnich obrotach miksera na niemal białą, puszystą masę.
Białka oddzielić od
żółtek.
Żółtka pojedynczo wbijać do masy
maślanej, cały czas nie przestając miksować (za szybkie dodanie
żółtek spowoduje zwarzenie się masy, nie ma to jednak wpływu na efekt końcowy).
Mąki przesiać z
proszkiem do pieczenia, dodać do masy, delikatnie zmiksować na wolnych obrotach lub wymieszać. Dodać ekstrakt z
cytryny - wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę - delikatnie wymieszać z
ciastem./Jeśli babka ma być z 'łatką', odłożyć około 1/3 ciasta i wymieszać z
kakao; do formy ciasto wykładać na przemian: warstwa biała, warstwa z
kakao itd. widelcem zrobić zygzaki w cieście)/.Formę keksówkę o dolnych wymiarach 17 x 8 cm natłuścić i oprószyć
mąką pszenną. Wypełnić
ciastem.Piec w temperaturze 160ºC przez około 60 minut (sprawdzić patyczkiem, babka powinna być całkowicie sucha). Pierwsze 25 minut warto piec w temperaturze niższej, 150ºC.Smacznego :-).