ßßß
Składniki na 12 babeczek lub jedną babę wielkanocną:150 g masła220 g mąki pszennej40 g + 20 g mąki ziemniaczanej20 g kakao, przesianego3 jajka150 g drobnego cukru do wypieków1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego/ waniliowyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przesiać mąkę pszenną, 40 g mąki ziemniaczanej, proszek do pieczenia, odłożyć.W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt pomarańczowy i zmiksować. Dodać przesiane mąki z proszkiem, wymieszać szpatułką.Ciasto rozdzielić pomiędzy dwie miseczki. Do jednej dodać 20 g przesianej mąki ziemniaczanej, wymieszać. Do drugiej dodać kakao, wymieszać. Obydwa ciasta przełożyć do dwóch jednorazowych rękawów cukierniczych, odciąć końcówki. Zamiast rękawów możemy naprzemiennie nakładać ciasto łyżką.Przygotować foremki. Ciasto nakładać wyciskając z rękawów, naprzemiennie, robiąc kleksy, to ciemne, to jasne. Wypełnić foremki do 3/4 ich wysokości.Piec w temperaturze 160ºC przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka, jeśli to duża babka wielkanocna musimy ją piec dłużej ok 50-55 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce.Przepis pochodzi ze strony: www.mojewypieki.comBabki możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Kiedy robiłam wersje mini, do niektórych babeczek dodałam łyżkę powideł śliwkowych- wyszły super!