Wykonanie
Polecam przepis na babki piaskowe. Robiłam z niego zarówno mini babeczki piaskowe (niestety zostały zjedzone zanim zrobiłam zdjęcia) jak i babkę na Wielkanoc.
Składniki na 12 babeczek lub jedną babę wielkanocną:150 g
masła220 g
mąki pszennej40 g + 20 g
mąki ziemniaczanej20 g
kakao, przesianego3
jajka150 g drobnego
cukru do wypieków1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego/
waniliowyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przesiać
mąkę pszenną, 40 g
mąki ziemniaczanej,
proszek do pieczenia, odłożyć.W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodawać
jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt
pomarańczowy i zmiksować. Dodać przesiane
mąki z proszkiem, wymieszać szpatułką.Ciasto rozdzielić pomiędzy dwie miseczki. Do jednej dodać 20 g przesianej
mąki ziemniaczanej, wymieszać. Do drugiej dodać
kakao, wymieszać. Obydwa ciasta przełożyć do dwóch jednorazowych rękawów cukierniczych, odciąć końcówki. Zamiast rękawów możemy naprzemiennie nakładać ciasto łyżką.Przygotować foremki. Ciasto nakładać wyciskając z rękawów, naprzemiennie, robiąc kleksy, to ciemne, to jasne. Wypełnić foremki do 3/4 ich wysokości.Piec w temperaturze 160ºC przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka, jeśli to duża babka wielkanocna musimy ją piec dłużej ok 50-55 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce.Przepis pochodzi ze strony: www.mojewypieki.comBabki możemy posypać
cukrem pudrem lub polać
polewą czekoladową. Kiedy robiłam wersje mini, do niektórych babeczek dodałam łyżkę
powideł śliwkowych- wyszły super!