ßßß
200 gram miękkiego masła3/4 szklanki cukru0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego (przepis na blogu :Domowy wyrób") lub aromat waniliowy3 jaja2 płaskie łyżki kakao125 gram mąki pszennej125 gram maki ziemniaczanej0,5 - 1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jaju, nie przerywając ucierania oraz ekstrakt lub aromat. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, wymieszać dokładnie.Ciasto podzielić na 3 równe części, do jednej z nich dodać kakao i dokładnie zmiksować (oczywiście ta masa będzie trochę gęstsza od pozostałych).Keksówkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą lub kaszą manną.Do formy wyłożyć pierwszą jasną część ciasta, następnie rozprowadzić ciemną masę, przykryć drugą jasną częścią.Piec około 60 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, studzić przez pierwsze 20 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.