ßßß Cookit - przepis na ciasto piaskowe z łatką

ciasto piaskowe z łatką

nazwa

Wykonanie

Jedna z moich ulubionych babek, zaraz po zebrze z oranżadą, klasyczne piaskowe ciacho, idealne do popołudniowej kawki lub herbatki :)
200 gram miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego (przepis na blogu :Domowy wyrób") lub aromat waniliowy
3 jaja
2 płaskie łyżki kakao
125 gram mąki pszennej
125 gram maki ziemniaczanej
0,5 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jaju, nie przerywając ucierania oraz ekstrakt lub aromat. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, wymieszać dokładnie.
Ciasto podzielić na 3 równe części, do jednej z nich dodać kakao i dokładnie zmiksować (oczywiście ta masa będzie trochę gęstsza od pozostałych).
Keksówkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą lub kaszą manną.
Do formy wyłożyć pierwszą jasną część ciasta, następnie rozprowadzić ciemną masę, przykryć drugą jasną częścią.
Piec około 60 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, studzić przez pierwsze 20 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/10/ciasto-piaskowe-z-atka.html