ßßß
 
            
         Rolada jest łatwa w przygotowaniu. W smaku podobna jest do słynnego „kopca kreta”.Składniki na ciasto:4 jajka100 g mąki100 g cukru½ cukru waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki kakaoSkładniki na krem:400 ml śmietany 30%5 łyżeczek żelatyny spożywczej250 ml gorącej wody1 gorzka czekoladaSkładniki na polewę:1 czekolada10 g masłaDodatki:serduszka z masy marcepanowejSposób przygotowania ciastaUbijamy pianę z białek, dodając szczyptę soli. Do ubitych białek dodajemy cukier, cukier waniliowy, następnie żółtka z mąką i proszkiem do pieczenia. Na koniec dosypujemy kakao. Tak przygotowane ciasto wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza ok. 8-12 min.Sposób przygotowania kremuŻelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, po wystudzeniu dodajemy do ubitej śmietany. Czekoladę ścieramy na wiórki i dodajemy do śmietany.Upieczony biszkopt należy wyjąć z papierem na mokrą ściereczkę i delikatnie zrolować. Zostawić do wystygnięcia.Ciasto smarujemy kremem, na krótszym brzegu mniejszą warstwą i w tym miejscu układamy banany. Całość zwijamy.Sposób przygotowania polewyCzekoladę z masłem rozpuszczamy na parze.Jak się rozpuszcza czekoladę na parze?Gotujemy wodę w garnku i stawiamy na niego garnek z czekoladą i masłem do momentu rozpuszczenia.Gorącą polewą smarujemy roladę i dekorujemy dodatkami.Tak przygotowane ciasto chłodzimy do momentu podania.
Rolada jest łatwa w przygotowaniu. W smaku podobna jest do słynnego „kopca kreta”.Składniki na ciasto:4 jajka100 g mąki100 g cukru½ cukru waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki kakaoSkładniki na krem:400 ml śmietany 30%5 łyżeczek żelatyny spożywczej250 ml gorącej wody1 gorzka czekoladaSkładniki na polewę:1 czekolada10 g masłaDodatki:serduszka z masy marcepanowejSposób przygotowania ciastaUbijamy pianę z białek, dodając szczyptę soli. Do ubitych białek dodajemy cukier, cukier waniliowy, następnie żółtka z mąką i proszkiem do pieczenia. Na koniec dosypujemy kakao. Tak przygotowane ciasto wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza ok. 8-12 min.Sposób przygotowania kremuŻelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, po wystudzeniu dodajemy do ubitej śmietany. Czekoladę ścieramy na wiórki i dodajemy do śmietany.Upieczony biszkopt należy wyjąć z papierem na mokrą ściereczkę i delikatnie zrolować. Zostawić do wystygnięcia.Ciasto smarujemy kremem, na krótszym brzegu mniejszą warstwą i w tym miejscu układamy banany. Całość zwijamy.Sposób przygotowania polewyCzekoladę z masłem rozpuszczamy na parze.Jak się rozpuszcza czekoladę na parze?Gotujemy wodę w garnku i stawiamy na niego garnek z czekoladą i masłem do momentu rozpuszczenia.Gorącą polewą smarujemy roladę i dekorujemy dodatkami.Tak przygotowane ciasto chłodzimy do momentu podania.