Wykonanie
Czekoladowy biszkopt, czekoladowa masa, ptasie mleczko,
galaretka, a wszystko polane
polewą czekoladową, czyli
czekolada,
czekolada i jeszcze raz
czekolada ;)Ciasto wygląda zjawiskowo po przekrojeniu, a do tego nie jest ciężkie w wykonaniu. Polecam szczególnie tym, którzy szukają szerszych pomysłów na to co zrobić z otrzymanym opakowaniem ptasiego mleczka.
Biszkopt:4
jajka (osobno
żółtka i
białka)
cukier waniliowy9 łyżek
cukru1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki tortowej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
kakaoKrem:500 ml
śmietanki 30%150 g
czekolady gorzkiej100 g
czekolady mlecznej4 łyżki
cukru pudru2 łyżki
żelatynyPolewa:50 g
czekolady mlecznej50 g
czekolady gorzkiej60 g
masła2
galaretki truskawkowe lub
wiśniowe1 opakowanie ptasiego mleczka
Masa:
Śmietankę podgrzać, wrzucić
czekoladę i rozpuścić (nie gotować). Po ostudzeniu odstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia. Najlepiej na całą noc.Po tym czasie ubić
śmietankę z 2 łyżkami
cukru pudru. Następnie dodać 1 łyżkę
żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości ciepłej
wody.
Biszkopt:Blaszkę o wymiarze ok. 20 x 28 cm wyłożyć pergaminem.
Mąki przesiać. Oddzielić
białka od
żółtek.Na wysokich obrotach miksera ubić
białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypywać
cukier wraz z
cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym
żółtku, po czym małymi partiami wsypywać
mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z
proszkiem do pieczenia oraz
kakao.
Gotową masę wlać do formy i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 °C . Piec ok. 20 minut do "suchego patyczka". Gotowy i ostudzony
biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części.
Galaretki rozpuścić w 800 ml wrzącej
wody - wystudzić.Krem podzielić na dwie równe części. Pierwszą z nich wyłożyć na dolny
biszkopt. Ptasie mleczko ułożyć "pasami" wzdłuż brytfanki. Zalać tężejącą
galaretką. Włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia.Następnie wyłożyć pozostałą część masy i przykryć górnym
biszkoptem.Polewa:W kąpieli
wodnej rozpuszczamy połamaną
czekoladę wraz z
masłem. Gotową polewą pokrywamy całe ciasto.