ßßß Cookit - przepis na CIASTO KINDER PINGUI .

CIASTO KINDER PINGUI .

nazwa

Wykonanie

CIASTO SMAKIEM PRZYPOMINAJĄCE BATONIK
SKŁADNIKI
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki
- 1 łyżeczka octu
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakaa
białka oddzielamy od żółtek
ubijamy na sztywno z odrobiną soli
następnie dodajemy stopniowo
żółtka
kakao
mąkę
cukier
proszek do pieczenia
delikatnie mieszamy nie miksujemy
wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem i posypanej bułką tartą
pieczemy 30 minut w 170 stopniach.
MASA
- 500 ml śmietany kremówki 30-36 procent
- 4 łyżki cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
- 50 g cukru waniliowego
- 2 łyżeczki żelatyny
mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno
dodajemy cukier puder
cukier waniliowy
serek mascarpone miksujemy ,żeby zrobił się bardziej kremowy
następnie dodajemy do niego ubita śmietanę i delikatnie mieszamy
żelatynę zalać gorącą wodą
po przestudzeniu dodać łyżkę masy i dobrze wymieszać
dodać do pozostałej masy szybko mieszając w zimnej masie żelatyna bardzo szybko tężeje
POLEWA
- 200 g czekolady mlecznej
- 50 g masła
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka oleju
czekoladę połamać na kawałki
wraz z pozostałymi składnikami włożyć do naczynia które wstawimy w gorąca wodę
czekamy aż składniki się rozpuszczą dokładnie mieszamy i trochę studzimy
biszkopt przekroić na dwa placki
dolny placek posmarować połową masy ,wyrównać i polać polewą czekoladową
tylko tyle ,żeby utworzyła się cienka warstwa
wstawiamy do zamrażalnika na kilka minut
gdy polewa zastygnie wyjąć posmarować pozostałą masą
przykryć drugim plackiem
całość oblać pozostałą polewą i wstawić do lodówki na całą noc.
Źródło:http://kulinarnemarzenia.blogspot.com/2016/02/ciasto-kinder-pingui.html