ßßß


SKŁADNIKI:5 jajek1 kostka margaryny2 szklanki mąki1 łyżka mąki8 łyżek oleju1 szklanka cukru1 łyżeczka octu2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka kakaoPlewa:1/2 kostki masła1/4 szklanki cukru pudru1/4 szklanki mleka2 łyżki kakao1 opakowanie białej polewyWYKONANIE:Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Oddzielimy białka od żółtek.Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem na puszystą masę.Dodajemy olej i ocet. Ucieramy Wsypujemy mąkę i mieszamy.Z białek ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy delikatnie mieszając.Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3.Do większej porcji dodajemy łyżkę mąki i wymieszamy.Do mniejszej porcji dodajemy kakao i mieszamy.Formę do ciasta smarujemy i wysypujemy tartą bułką.Najpierw wylewamy ciemne ciasto, a na wierzch jasne.Ciasto jest dość gęste , wiec można wykładać łyżką. Pieczemy ok. 60 minut w 180 C.Wszystkie składniki polewy łączymy, mieszamy i chwilę trzymamy na ogniu. Nie zagotowujemy.Jasną polewę podgrzewamy w gorącej wodzie. Ciepłą polew ciemną wylewamy na ciasto. Polewą jasną robimy wzorek na ciemnej.

SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.