ßßß Cookit - przepis na Ciasto Oczy carycy.

Ciasto Oczy carycy.

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Ciasto jasne:
7 białek
250 g cukru
1 łyżka octu
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
190 g mąki ziemniaczanej
Mąkę i proszek przesiać i wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli na pianę, dodać cukier, następnie ocet i olej. Pod koniec dodać mąkę z proszkiem i wymieszać na gładką masę.
Ciasto ciemne:
7 żółtek
2 całe jajka
75 g cukru
60 g mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju
Mąkę i proszek przesiać i wymieszać.
Żółtka i jajka utrzeć z cukrem. Gdy już wyjdzie gładka masa dodać olej. Następnie powoli dodawać mąkę z proszkiem, na końcu kakao i całość wymieszać na gładką masę.
Blaszkę wyłożyć papierem. Wykładać na zmianę ciasto jasne i ciemne. Piec w temperaturze 160 stopni przez 40 minut w piekarniku z termoobiegiem. Następnie wyjąć, przestudzić i ciasto przekroić na pół.
Krem:
0.5 litra mleka
2 żółtka + 1 całe jajko
125 g cukru pudru
0.5 opakowania cukru waniliowego
25 g masła
0.5 kostki margaryny
40 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
Od mleka odlewamy 2.5 łyżki, pozostałe gotujemy. Jajko i żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puch, następnie dodajemy mąki oraz te 2.5 łyżki mleka. Miksujemy na gładką masę.
Do gotującego się mleka dodajemy masło i cukier waniliowy, gdy mleko zawrze wolnym strumieniem wlewamy masę z żółtek i mieszamy do momentu zgęstnienia. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy będzie zimne, rozcieramy mikserem i dodajemy stopniowo margarynę.
Polewa:
100 g margaryny
2-3 łyżki cukru
1 łyżka mleka
2 łyżki kakao
Wszystkie składniki łączymy w garnuszku i podgrzewamy.
Dodatkowo:
paczka biszkoptów
2 galaretki o takim samym smaku (u mnie zielone - agrestowe)
Biszkopty możemy nasączyć w kawie. W tym celu zaparzamy 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w 0.5 szklanki wody. Odstawiamy do wystygnięcia.
Przełożenie ciasta:
Blat ciasta - krem - nasączone biszkopty - tężejąca galaretka (w tym momencie wkładamy ciasto do lodówki aż galaretka całkowicie stężeje) - krem - blat ciasta - polewa.
Wierzch można ozdobić posypką cukrową, orzechami itd.
Ciasto po przekrojeniu:
Ciasto pracochłonne, ale efekt smakowy super ;)
Źródło:http://codobregodzis.blogspot.com/2015/06/ciasto-oczy-carycy.html