Wykonanie
Składniki:Ciasto jasne:7
białek250 g
cukru1 łyżka
octu1/3 szklanki
oleju1 łyżeczka
proszku do pieczenia190 g
mąki ziemniaczanejMąkę i proszek przesiać i wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą
soli na pianę, dodać
cukier, następnie
ocet i
olej. Pod koniec dodać
mąkę z proszkiem i wymieszać na gładką masę.Ciasto ciemne:7
żółtek2 całe
jajka75 g
cukru60 g
mąki pszennej1 łyżka
proszku do pieczenia2 łyżki
kakao1/3 szklanki
olejuMąkę i proszek przesiać i wymieszać.
Żółtka i
jajka utrzeć z
cukrem. Gdy już wyjdzie gładka masa dodać
olej. Następnie powoli dodawać
mąkę z proszkiem, na końcu
kakao i całość wymieszać na gładką masę.Blaszkę wyłożyć papierem. Wykładać na zmianę ciasto jasne i ciemne. Piec w temperaturze 160 stopni przez 40 minut w piekarniku z termoobiegiem. Następnie wyjąć, przestudzić i ciasto przekroić na pół.Krem:0.5 litra
mleka2
żółtka + 1 całe
jajko125 g
cukru pudru0.5 opakowania
cukru waniliowego25 g
masła0.5 kostki
margaryny40 g
mąki pszennej40 g
mąki ziemniaczanejOd
mleka odlewamy 2.5 łyżki, pozostałe gotujemy.
Jajko i
żółtka ucieramy z
cukrem pudrem na puch, następnie dodajemy
mąki oraz te 2.5 łyżki
mleka. Miksujemy na gładką masę.Do gotującego się
mleka dodajemy
masło i
cukier waniliowy, gdy
mleko zawrze wolnym strumieniem wlewamy masę z
żółtek i mieszamy do momentu zgęstnienia. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy będzie zimne, rozcieramy mikserem i dodajemy stopniowo
margarynę.Polewa:100 g
margaryny2-3 łyżki
cukru1 łyżka
mleka2 łyżki
kakaoWszystkie składniki łączymy w garnuszku i podgrzewamy.Dodatkowo:paczka
biszkoptów2
galaretki o takim samym smaku (u mnie zielone -
agrestowe)
Biszkopty możemy nasączyć w
kawie. W tym celu zaparzamy 2 łyżki
kawy rozpuszczalnej w 0.5 szklanki
wody. Odstawiamy do wystygnięcia.Przełożenie ciasta:Blat ciasta - krem - nasączone
biszkopty - tężejąca
galaretka (w tym momencie wkładamy ciasto do lodówki aż
galaretka całkowicie stężeje) - krem - blat ciasta - polewa.Wierzch można ozdobić posypką
cukrową,
orzechami itd.Ciasto po przekrojeniu:
Ciasto pracochłonne, ale efekt smakowy super ;)