Wykonanie
Myślę, że większość z nas kojarzy to ciasto. Może pieczone w innej formie, może bez kremu, za to z polewą, ale jest niezaprzeczalnie związane z dzieciństwem. Muszę przyznać, że nie
jadłam go od wielu lat. Myślałam, że przepis gdzieś przepadł, ale przeglądając ostatnio stary zeszyt z przepisami mojej mamy znalazłam stronę z wyblakłym, prawie niewidocznym już przepisem. Nosił tytuł "czarny placek". Od razu wiedziałam, że to "murzynek" z moich wspomnień. Na szczęście udało mi się odczytać składniki, ale brakło sposobu przygotowania. Wspólnymi siłami z mamą udało się nam odtworzyć przepis na nowo i oto jest - Murzynek - smak mojego dzieciństwa.(forma 22x29cm)200g
masła250g
cukru4 łyżki
wody4 łyżki
kakao4
jajka (oddzielnie
białka i
żółtka)160g
mąki3 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
octucukier puderRozpuścić w rondelku
masło, dodać
cukier,
wodę,
kakao i zagotować. Ostudzić i zmiksować z
żółtkami. Odłożyć pół szklanki kremu. Do reszty dodać
mąkę,
proszek do pieczenia,
ocet i zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę.Formę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec 40 minut w 180 stopniach. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Dopiero wtedy przekroić ciasto, posmarować odłożonym wcześniej kremem i przykryć drugą warstwą. Posypać
cukrem pudrem.Smacznego!