ßßß
Moje pierwsze ciasto. Upiekłam je w wieku 10 lat dla mojej mamy, która była w szpitalu. Nie mam oczywiście pewności, ale zdaje się, że nadawało się nawet do jedzenia.I jakoś ostatnio nabrałam na nie ogromnej ochoty. Odnalazłam zatem stary zeszyt z przepisami, upiekłam ciasto i przypomniałam sobie zapach mojego dzieciństwa. Jeśli i Wy pamiętacie ze swojego domu podobny smak i macie ochotę powrócić na chwilę do tamtych czasów polecam poniższy przepis.Potrzebujesz:200g masła4 łyżki kakao6 łyżek wody1 i 1/3 szklanki cukru4 jajka (osobno żółtka i białka)2 łyżeczki proszku do pieczenia1,5 szklanki mąkiszczypta soliWykonanie:Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.Do garnka włóż masło, kakao, cukier i wodę. Podgrzej na wolnym ogniu a nastepnie zagotuj. Z ugotowanej masy odlej 3/4 szklanki. Odstaw wszystko do przestudzenia.W misie miksera umieść mąkę, proszek do pieczenia i żółtka jaj i całość wymieszaj. W osobnymnaczyniu ubij na sztywno pianę z białek dodając do nich szczyptę soli.Do mąki, jaj i proszku dodaj przestudzoną masę z garnka. Zmiksuj. Na koniec dodaj pianę z białek i wymieszaj łyżką/łopatką. Ciasto będzie dość gęste.Gotową masę przełóż do okrągłej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.Ciasto piecz około 40 minut (radzę po 30 minutach sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku jest jeszcze surowe. Moje po 30 minutach było już gotowe).Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu polej ciasto pozostawioną polewą czekoladową.Efekt:



Smacznego!