ßßß
(Składniki na tortownicę o średnicy 18cm, na dużą blachę należy dać ich dwa razy więcej)Ciasto:1 szklanka i 2 łyżki mąki (150g)1/4 kostki miękkiego masła (50g)5 łyżek cukru pudru (50g)1 małe jajko1 żółtko1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa serowa:500g sera (z wiaderka)2 jajka1/2 szklanki cukru1/2 opakowania budyniu1 niecała łyżeczka cukru waniliowego1 szklanka mleka1/4 szklanki olejuPianka:3 białka3/5 szklanki cukru pudru1. Składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy je na gładką masę. Wykładamy nią formę (według mnie ciasta było zdecydowanie za dużo, połowy nie użyłam). Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.2. Ser miksujemy z cukrem i cukrem pudrem. Dodajemy kolejno: po jednym jajku, budyń, olej, mleko. Masa serowa będzie miała płynną konsystencję.3. Masę wylewamy na upieczony spód, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy przez około 60 minut. 10 minut przed końcem ubijamy jajka z cukrem. Ubitą pianę wykładamy na ciasto i pieczemy jeszcze 15-20 minut, do zezłocenia piany.4. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku przez 30 minut, po tym czasie wystawiamy. Kiedy ciasto całkiem wystygnie, chowamy je do lodówki.