ßßß Cookit - przepis na Puszyste ciasto czekoladowe (7 składników)

Puszyste ciasto czekoladowe (7 składników)

nazwa

Wykonanie

Nie do końca biszkopt, nie do końca murzynek. Delikatne i leciutkie ciasto czekoladowe, które piekę od lat i zawsze wychodzi tak samo pyszne. Sama się dziwię, że jeszcze nie było tego przepisu na blogu. Jest banalnie prosty, sprawdzony, dobry na każdą okazję. To wspaniałe ciasto sezonowe – do środka można wkroić jabłka, gruszki, na wierzch dodać wiśni, truskawek, malin. Zimą lubię dosypać przyprawy korzennej do kakao, żeby ciasto miało piernikowy aromat. Do tego ciasta pasują przeróżne polewy, klasyczna czekoladowa, karmelowa, krówkowa… Można je też przełożyć powidłami, masą marcepanową albo innym, ulubionym kremem. Oddaję więc ukochany przepis w Wasze ręce i mam nadzieję, że będzie Wam służył :)
źródło przepisu (lekko zmodyfikowany :)): Smaki Ogrodu
Porcje: blaszka o wymiarach 35 x 25 cm
Składniki
mąka [150 g / 1 lekko czubata szklanka o pojemności 250 ml]
kakao [4 łyżki / 40 g]
proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
cukier [200 g / 1 szklanka]
masło [150 g / 3/4 kostki]
mleko [62 ml / 1/4 szklanki]
jajka [3 sztuki w rozmiarze L]
Przygotowanie
W rondelku podgrzać cukier z masłem i mlekiem, na małym ogniu do momentu, aż masło całkowicie się rozpuści. Wystudzić.
Białka oddzielić od żółtek.
Wystudzoną mieszankę masła, cukru i mleka przelać do dużej miski. Dodać żółtka i wymieszać.
Do miski przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodać do ciasta, mieszając delikatnie szpatułką.
Gotowe ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180 stopniach przez 30-40 min (sprawdzić patyczkiem do szaszłyków czy ciasto nie jest surowe w środku). W szerszej blaszce ciasto będzie gotowe po 30 min, jeśli będziecie piekli w mniejszej tortownicy lub keksówce, powinno być idealne po 35-40 min.
Smacznego!
Źródło:https://wilkuchnia.pl/2020/02/puszyste-ciasto-czekoladowe-7-skladnikow.html