Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 360 gramów
cukier 350 gramów
masło 200 gramów
cukier waniliowy 4 łyżek deserowych
jajka 11 sztuk
śmietana kremowa 150 gramów
sól 1 szczypta
twaróg śmietankowy 1,5 kilogramów
śmietana 500 gramów
skórka z cytryny - otarta 1 sztuksok z bzu czarnego 200 mililitrów
mąka ziemniaczana 0,5 łyżek deserowych
jabłka 9 sztuk
sok z cytryny 1 łyżek deserowychWykonanie:Z przesianej 300g
mąki, pokrojonego na kawałki
masła, 100g
cukru, 2 łyżeczkami
cukru waniliowego oraz 1
jajka zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.Ubić kremówkę i schłodzić. Utrzeć 10
jajek z resztą
cukru waniliowego, szczyptą
soli oraz 250g
cukru. Stopniowo dodawać mielony
twaróg,
śmietanę, 60g
mąki oraz
skórkę z cytryny. na koniec połączyć masę
serową z ubitą kremówką, schłodzić.Zagotować sok.
Mąkę ziemniaczaną rozrobić z odrobina zimnej
wody. Dodać do soku i zagotować. Gotować 1 minutę, ostudzić.Obrane
jabłka przepołowić i usunąć gniazda nasienne. Skropić
sokiem z cytryny.Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym
mąka blacie na prostokąt wielkości dużej blaszki, natłuszczonej i posypanej
mąka.
Ciastem wyłożyć blaszkę i po nakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć niewielka ilość masy serowej. Wyrównać szerokim nożem. Na wierzchu równomiernie rozłożyć połówki
jabłek. Z
sokiem wymieszać 3 łyżki masy. Resztę masy ułożyć na jabłkach. Masą z soku bzu polać wierzch sernika. Za pomocą widelca zrobić fantazyjny, marmurkowy wzór. Piec w 175 stopniach ok. 60 minut. Po wyłączeniu pozostawić sernik na 20 minut w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Ostudzić na kratce kuchennej.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: