ßßß Cookit - przepis na Kremowa fantazja

Kremowa fantazja

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 360 gramów
cukier 350 gramów
masło 200 gramów
cukier waniliowy 4 łyżek deserowych
jajka 11 sztuk
śmietana kremowa 150 gramów
sól 1 szczypta
twaróg śmietankowy 1,5 kilogramów
śmietana 500 gramów
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
sok z bzu czarnego 200 mililitrów
mąka ziemniaczana 0,5 łyżek deserowych
jabłka 9 sztuk
sok z cytryny 1 łyżek deserowych
Wykonanie:
Z przesianej 300g mąki, pokrojonego na kawałki masła, 100g cukru, 2 łyżeczkami cukru waniliowego oraz 1 jajka zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.
Ubić kremówkę i schłodzić. Utrzeć 10 jajek z resztą cukru waniliowego, szczyptą soli oraz 250g cukru. Stopniowo dodawać mielony twaróg, śmietanę, 60g mąki oraz skórkę z cytryny. na koniec połączyć masę serową z ubitą kremówką, schłodzić.
Zagotować sok. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z odrobina zimnej wody. Dodać do soku i zagotować. Gotować 1 minutę, ostudzić.
Obrane jabłka przepołowić i usunąć gniazda nasienne. Skropić sokiem z cytryny.
Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąka blacie na prostokąt wielkości dużej blaszki, natłuszczonej i posypanej mąka. Ciastem wyłożyć blaszkę i po nakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć niewielka ilość masy serowej. Wyrównać szerokim nożem. Na wierzchu równomiernie rozłożyć połówki jabłek. Z sokiem wymieszać 3 łyżki masy. Resztę masy ułożyć na jabłkach. Masą z soku bzu polać wierzch sernika. Za pomocą widelca zrobić fantazyjny, marmurkowy wzór. Piec w 175 stopniach ok. 60 minut. Po wyłączeniu pozostawić sernik na 20 minut w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Ostudzić na kratce kuchennej.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12887/Kremowa-fantazja