ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 360 gramówcukier 350 gramówmasło 200 gramówcukier waniliowy 4 łyżek deserowychjajka 11 sztukśmietana kremowa 150 gramówsól 1 szczyptatwaróg śmietankowy 1,5 kilogramówśmietana 500 gramówskórka z cytryny - otarta 1 sztuksok z bzu czarnego 200 mililitrówmąka ziemniaczana 0,5 łyżek deserowychjabłka 9 sztuksok z cytryny 1 łyżek deserowychWykonanie:Z przesianej 300g mąki, pokrojonego na kawałki masła, 100g cukru, 2 łyżeczkami cukru waniliowego oraz 1 jajka zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.Ubić kremówkę i schłodzić. Utrzeć 10 jajek z resztą cukru waniliowego, szczyptą soli oraz 250g cukru. Stopniowo dodawać mielony twaróg, śmietanę, 60g mąki oraz skórkę z cytryny. na koniec połączyć masę serową z ubitą kremówką, schłodzić.Zagotować sok. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z odrobina zimnej wody. Dodać do soku i zagotować. Gotować 1 minutę, ostudzić.Obrane jabłka przepołowić i usunąć gniazda nasienne. Skropić sokiem z cytryny.Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąka blacie na prostokąt wielkości dużej blaszki, natłuszczonej i posypanej mąka. Ciastem wyłożyć blaszkę i po nakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć niewielka ilość masy serowej. Wyrównać szerokim nożem. Na wierzchu równomiernie rozłożyć połówki jabłek. Z sokiem wymieszać 3 łyżki masy. Resztę masy ułożyć na jabłkach. Masą z soku bzu polać wierzch sernika. Za pomocą widelca zrobić fantazyjny, marmurkowy wzór. Piec w 175 stopniach ok. 60 minut. Po wyłączeniu pozostawić sernik na 20 minut w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Ostudzić na kratce kuchennej.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: