ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomasło 125 gramówcukier 240 gramówmąka 250 gramówjajka 5 sztukbiałka 4 sztukmandarynki konserwowe 600 gramówśmietana kremowa 250 gramówmleko 250 mililitrówbudyń waniliowy 2 sztuksok z cytryny 1 sztukskórka z cytryny - otarta 1 sztuksól 1 szczyptacukier waniliowy 2 łyżek deserowychser mielony 500 gramówWykonanie:Z przesianej mąki, masła, 60g cukru oraz 1 jajka zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.Schłodzone ciasto rozwałkować na placek i przenieść do natłuszczonej średniej wielkości tortownicy. Docisnąć brzegi.Zagotować śmietanę i mleko. 100 ml mleka wymieszać z budyniem, sokiem i skórka z cytryny, 4 żółtkami, sola oraz cukrem waniliowym. Dodać do mleka i ponownie zagotować.Ubić 8 białek ze 180g cukru. Do budyniu dodać ser i zagotować. Garnek zdjąć z ognia, dodać białka i osaczone mandarynki. Masę wyłożyć na ciasto. piec ok. 50 minut w 175 stopniach. Po wyłączeniu zostawić sernik na 20 minut w otwartym piekarniku, następnie okroić nożem brzegi i zdjąć obręcz, ostudzić.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: