Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mleko 800 mililitrów
masło 380 gramów
budyń waniliowy 2 sztuk
cukier 250 gramów
cukier 2 łyżek stołowych
mąka 550 gramów
mąka 3 łyżek stołowych
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
sok z cytryny 1 sztuk
jabłka 1,5 kilogramów
cukier waniliowy 4 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
jajka 9 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowychmasa makowa 750 gramówWykonanie:Zagotować 650 ml
mleka. 150 ml wymieszać z budyniami oraz 2 łyżkami
cukru i wymieszać z resztą ugotowanego
mleka, mieszając, gotować 1 minutę. Przełożyć
budyń do miski i przykryć folią spożywczą.Roztopić 200g
masła. Wymieszać przesiane 275g
mąki ze 150g
cukru, dodać roztopione
masło i wyrobić kruszonkę. Oprószyć 25g
maki i pozostawić do wystygnięcia.wymieszać 2 łyżki
wody z sokiem z
cytryny. Obrane
jabłka pokroić na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne, a
potem pokroić w plastry i zalać
sokiem.miękkie 180g
masła utrzeć ze 100g
cukru,
cukrem waniliowym,
skórka z cytryny oraz
solą. Dodać 3
jajka na przemian z 3 łyżkami
mąki. Połączyć z pozostałą
mąką wymieszaną z proszkiem. Przełożyć ciasto do wyścielonej papierem do pieczenia blachy. Osączone
jabłka ułożyć na cieście. Utrzeć masę
makową z 6
jajkami, stopniowo dodając zimny
budyń. Wyłożyć masę na
jabłka i posypać kruszonką. piec ok. 60 minut w 180 stopniach. Makowiec można podawać z kleksem
bitej śmietany.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: