ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomleko 800 mililitrówmasło 380 gramówbudyń waniliowy 2 sztukcukier 250 gramówcukier 2 łyżek stołowychmąka 550 gramówmąka 3 łyżek stołowychskórka z cytryny - otarta 1 sztuksok z cytryny 1 sztukjabłka 1,5 kilogramówcukier waniliowy 4 łyżek deserowychsól 1 szczyptajajka 9 sztukproszek do pieczenia 2 łyżek deserowychmasa makowa 750 gramówWykonanie:Zagotować 650 ml mleka. 150 ml wymieszać z budyniami oraz 2 łyżkami cukru i wymieszać z resztą ugotowanego mleka, mieszając, gotować 1 minutę. Przełożyć budyń do miski i przykryć folią spożywczą.Roztopić 200g masła. Wymieszać przesiane 275g mąki ze 150g cukru, dodać roztopione masło i wyrobić kruszonkę. Oprószyć 25g maki i pozostawić do wystygnięcia.wymieszać 2 łyżki wody z sokiem z cytryny. Obrane jabłka pokroić na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne, a potem pokroić w plastry i zalać sokiem.miękkie 180g masła utrzeć ze 100g cukru, cukrem waniliowym, skórka z cytryny oraz solą. Dodać 3 jajka na przemian z 3 łyżkami mąki. Połączyć z pozostałą mąką wymieszaną z proszkiem. Przełożyć ciasto do wyścielonej papierem do pieczenia blachy. Osączone jabłka ułożyć na cieście. Utrzeć masę makową z 6 jajkami, stopniowo dodając zimny budyń. Wyłożyć masę na jabłka i posypać kruszonką. piec ok. 60 minut w 180 stopniach. Makowiec można podawać z kleksem bitej śmietany.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: