ßßß Cookit - przepis na Makowiec z jabłkami i kruszonką

Makowiec z jabłkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mleko 800 mililitrów
masło 380 gramów
budyń waniliowy 2 sztuk
cukier 250 gramów
cukier 2 łyżek stołowych
mąka 550 gramów
mąka 3 łyżek stołowych
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
sok z cytryny 1 sztuk
jabłka 1,5 kilogramów
cukier waniliowy 4 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
jajka 9 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
masa makowa 750 gramów
Wykonanie:
Zagotować 650 ml mleka. 150 ml wymieszać z budyniami oraz 2 łyżkami cukru i wymieszać z resztą ugotowanego mleka, mieszając, gotować 1 minutę. Przełożyć budyń do miski i przykryć folią spożywczą.
Roztopić 200g masła. Wymieszać przesiane 275g mąki ze 150g cukru, dodać roztopione masło i wyrobić kruszonkę. Oprószyć 25g maki i pozostawić do wystygnięcia.
wymieszać 2 łyżki wody z sokiem z cytryny. Obrane jabłka pokroić na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne, a potem pokroić w plastry i zalać sokiem.
miękkie 180g masła utrzeć ze 100g cukru, cukrem waniliowym, skórka z cytryny oraz solą. Dodać 3 jajka na przemian z 3 łyżkami mąki. Połączyć z pozostałą mąką wymieszaną z proszkiem. Przełożyć ciasto do wyścielonej papierem do pieczenia blachy. Osączone jabłka ułożyć na cieście. Utrzeć masę makową z 6 jajkami, stopniowo dodając zimny budyń. Wyłożyć masę na jabłka i posypać kruszonką. piec ok. 60 minut w 180 stopniach. Makowiec można podawać z kleksem bitej śmietany.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12857/Makowiec-z-jablkami-i-kruszonka