ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 500 gramówmleko 250 mililitrówdrożdże 40 gramówcukier 175 gramówcukier 2 łyżek stołowychsól 1 szczyptamasło 200 gramówjajka 1 sztukcukier waniliowy 1 sztukjabłka 1,2 kilogramówsok z cytryny 0,5 sztukWykonanie:Podgrzać 100ml mleka, dodać rozkruszone drożdże i 25g cukru. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Do przesianej maki dodać podgrzane 150ml mleka, sól, 75g cukru, 1 jajko i 75g masła, wlać rozczyn i wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odstawało od brzegów miski. przykryć i odstawić na 30 minut. Utrzeć 125g miękkiego masła z 75g cukru i cukrem waniliowym. Obrane jabłka pokroić w paski i skropić sokiem z cytryny. Ciasto rozwałkować i przełożyć do dużej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia, docisnąć brzegi. Połowę kremu maślanego wyłożyć na ciasto. Plastry jabłek układać jeden obok drugiego i rozsmarować na nich pozostały krem. Piec ok. 30 minut w 175 stopniach. Krotko przed końcem pieczenia ciasto posypać 2 łyżkami cukru, wystudzić.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: