Wykonanie
Ostatnio mamy trochę więcej czasu, dlatego robimy to co najbardziej lubimy- pieczemyyy :) Nic wymyślnego i trudnego, proste
ciasto drożdżowe, które zapewne każdy lubi. Smakuje idealnie ze szklanką
kakao.Składniki- 500g
mąki- 40g
drożdży- 120g
cukru- 1 szklanka letniego
mleka ( 250ml )- 1
cukier waniliowy- ok. 100g roztopionego
masła-1
jajko- 3
jabłka- szczypta
soliKruszonka:-100g
mąki- 50g
cukru- 50g
masła-szczypta
soliSposób przygotowaniaW pierwszej kolejności mieszamy
drożdże z łyżeczką
cukru i 100ml
mleka. Odstawiamy na ok. 15 minut, przykrywamy ściereczką.150ml
mleka mieszamy z
masłem. Teraz
cukier,
mąkę,
sól,
cukier i
jajko mieszamy w misce. Powoli wlewamy nasze
mleko z
masłem i dodajemy
drożdże. Teraz należy wyrobić ciasto. Najpierw drewnianą łyżką, później ręką. Gdyby ciasto było zbyt lepkie podsypcie je
mąką. Miskę z
ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aby wyrosło na ok. 1,5 godz. Kiedy już podwoi swoją objętość, przekładamy ciasto do formu. Pokrojone w ósemki
jabłka układamy na wierzchu i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 35minut.
![](/Data/Images/czujemietedogotowania.blogspot.com\2014_slash_02_slash_ciasto-drozdzowe-z-jabkami/l/-923205464.jpg)
![](/Data/Images/czujemietedogotowania.blogspot.com\2014_slash_02_slash_ciasto-drozdzowe-z-jabkami/l/522349398.jpg)
![](/Data/Images/czujemietedogotowania.blogspot.com\2014_slash_02_slash_ciasto-drozdzowe-z-jabkami/l/-7974856.jpg)
![](/Data/Images/czujemietedogotowania.blogspot.com\2014_slash_02_slash_ciasto-drozdzowe-z-jabkami/l/-1254832980.jpg)
E.O.