ßßß Cookit - przepis na Pancakes czy naleśniki? Które lepsze na podwieczorek?

Pancakes czy naleśniki? Które lepsze na podwieczorek?

nazwa

Wykonanie

Gdzie nie spojrzeć to pancakes i pancakes. Jakiś czas temu szaleństwo na nie zapanowało. Gospodynie domowe przestały robić tradycyjne, płaskie naleśniki na rzecz tych puszystych placuszków. I ja się skusiłam. Ostatnio miałam zamiar zrobić zwykłe naleśniki w ramach podwieczorku Syna, ale oczywiście naszło mnie żeby coś udziwnić. Postanowiłam sprawdzić w końcu co takiego jest w tych opasłych naleśnikach, że taki na nie nastał boom.
Składniki (na 10 - 12 sztuk):
1,5 szklanki mąki
1,25 szklanki mleka
1 łyżka proszku do pieczenia (nieczubata)
1 łyżka cukru
2 łyżki masła
2 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy i mieszamy z cukrem, solą oraz proszkiem do pieczenia. W drugim naczyniu mieszamy roztopione masło z mlekiem i rozbełtanymi jajkami. Łączymy z mąką i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Odstawiamy na 15-20 minut. Smażymy na suchej patelni. Na drugą stronę przewracamy wtedy gdy naleśnik pokryje się cały bąbelkami. Podajemy z ulubiona konfiturą, cukrem pudrem, bitą śmietaną czy syropem klonowym.
I to cała filozofia pancakes. Dobre są - nie powiem, że nie. Puszyste, wyrośnięte poduszeczki, w smaku przypominają trochę gofry. Ciekawa odmiana, choć tak szczerze mówiąc w niczym nie ustępują naszym, zwykłym "chudym" naleśnikom, które przynajmniej nie mają w sobie żadnych "powiększaczy".
Źródło:http://cytryny-jak-maliny.blogspot.com/2013/11/pancakes-czy-nalesniki-ktore-lepsze-na.html