Wykonanie
Zaczyna się nowy dzień, a ja już
siedzę przy komputerze, gdyż mam ochotę zrobić dziś Napoleonkę . Uwielbiam to ciasto. Jest tak delikatne, aż rozpływa się w ustach. Najbardziej wybredne gusta nie będą żałować. Mojej rodzinie baaaardzo smakuje i wszyscy narzekają, że ciasta jest po prostu za mało. Znika wprost w zastraszającym tempie. A oto i on:
Składniki:2 szklanki
mąki1 kostka
masła1/2 szklanki
śmietanyWykonanie:
Mąkę z
masłem posiekać, dodać
śmietanę i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części i upiec dwa placki.Składniki na krem:2
jajka3 łyżki
mąki2 szklanki
mlekacukier waniliowy1/4 kostki
masła1/2 szklanki
cukruWykonanie:
Jajka,
mąkę i pół szklanki
mleka wymieszać. Resztę
mleka zagotować z
cukrem,
cukrem waniliowym oraz
masłem. Na gotujące wlać wcześniej przygotowany
budyń z
mąki i
mleka, przestudzić. Masą przełożyć ciasto. Wierzch posypać
cukrem pudrem.
Potem to już tylko kawusia i oczywiście kawałek placuszka. Życzę smacznego.