Wykonanie
Kołacz czy nie kołacz oceńcie sami ?! Jak podają źródła jednak kołacz ;-) U nas to ciasto schodzi błyskawicznie, , właściwie od razu piekę dwa, albo jedna porcję ciasta chowam do lodówki , a na poranne śniadanie jak znalazł. Więcej o kołaczu znajdziecie tutaj http://pl.wikisource.org/wiki/Encyklopedia_staropolska/Ko%C5%82aczCiasto2,5 szklanki
mąki1,3 szklanki
cukru1/2 szklanki letniego
mleka3 łyżki stopionego
masła1
jajko (+ jedno do posmarowania ciasta)30g
drożdży świeżychZ
drożdży odrobiny
mleka cukru i
mąki przygotować rozczyn ( więcej o cieście
drożdżowym i rozczynie tu:http://slodkoipieprznie.blogspot.com/p/porady.html) zostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia .Do misy wsypać pozostałe składniki dodać rozczyn i wyrobić gładkie ciasto ( jeśli będzie zbyt rzadkie dodać odrobinę
mąki, a jeśli zbyt ciężkie odrobinę
mleka) Odstawić aż podwoi swoją objętość.
Między czasie przygotować nadzienie
serowe:Masa serowaKostka
białego sera (200G)1
jajko2-3 łyżki
cukruew
cukier waniliowy2 łyżki gęstej kwaśniej
śmietanyWszystkie składniki mieszamy dokładnie razem starając się jak najdokładniej rozetrzeć
serowe grudki.Kiedy ciasto wyrośnie , dzielimy je na dwie porcje i wałkujemy na kształt koła delikatnie podsypując
mąką. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem , a na wierzch wykładamy połowę masy serowej zostawiając wolne ok 1 cm brzegi) Odstawiamy na ok 15 min. Przed wstawieniem do pieca brzegi cista smarujemy roztrzepanym
jajkiem. pieczemy w 175 st ok 18-20 min