ßßß Cookit - przepis na Ciasto z kruszonką

Ciasto z kruszonką

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 300 gramów
cukier 300 gramów
masło 1 kostek
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
mleko 3 łyżek stołowych
brzoskwinie, puszka 1 sztuk
żelatyna 3 łyżek deserowych
jajka 2 sztuk
żółtko 4 sztuk
kawa rozpuszczalna 1 łyżek stołowych
śmietana kremcuowa 1 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
sól 1 szczypta
Wykonanie:
Kruszonka: 100g masła wymieszać z 4 łyżkami cukru, 150g mąki i szczyptą soli, wyrobić palcami, przykryć folią i włożyć na 30 minut do lodówki.
Resztę masła utrzeć z 1/2 szklanki cukru. Kolejno wbijać jajka, dodać resztę mąki, proszek do pieczenia i mleko. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Ciasto przełożyć do średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, posypać przygotowana kruszonką. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Zimne ciasto przekroić w poprzek na dwa krążki.
Brzoskwinie osączyć, a sok zachować. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszysty krem, dodać kawę rozpuszczoną i 80ml soku brzoskwiniowego. Przygotowaną mieszankę połączyć z namoczoną i rozpuszczoną na ogniu, żelatyną i wstawić do lodówki.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Następnie porcjami przekładać do tężejącego kremu i przemieszać. Spód ciasta obłożyć brzoskwiniami, posmarować kremem i przykryć krążkiem z kruszonką. Wstawić na godzinę do lodówki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5008/Ciasto-z-kruszonka