Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 300 gramów
cukier 300 gramów
masło 1 kostek
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
mleko 3 łyżek stołowych
brzoskwinie, puszka 1 sztuk
żelatyna 3 łyżek deserowych
jajka 2 sztuk
żółtko 4 sztuk
kawa rozpuszczalna 1 łyżek stołowych
śmietana kremcuowa 1 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
sól 1 szczyptaWykonanie:Kruszonka: 100g
masła wymieszać z 4 łyżkami
cukru, 150g
mąki i szczyptą
soli, wyrobić palcami, przykryć folią i włożyć na 30 minut do lodówki.Resztę
masła utrzeć z 1/2 szklanki
cukru. Kolejno wbijać
jajka, dodać resztę
mąki,
proszek do pieczenia i
mleko. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Ciasto przełożyć do średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, posypać przygotowana kruszonką. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Zimne ciasto przekroić w poprzek na dwa krążki.
Brzoskwinie osączyć, a sok zachować.
Żółtka utrzeć z pozostałym
cukrem na puszysty krem, dodać
kawę rozpuszczoną i 80ml
soku brzoskwiniowego. Przygotowaną mieszankę połączyć z namoczoną i rozpuszczoną na ogniu,
żelatyną i wstawić do lodówki.
Śmietanę ubić na sztywno z
cukrem waniliowym. Następnie porcjami przekładać do tężejącego kremu i przemieszać. Spód ciasta obłożyć
brzoskwiniami, posmarować kremem i przykryć krążkiem z kruszonką. Wstawić na godzinę do lodówki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: