ßßß Cookit - przepis na Ciasto jak sadzone jajka

Ciasto jak sadzone jajka

nazwa

Wykonanie

Czyli "Spiegeleikuchen"....podzielone na kwadraty i oprószone makiem do złudzenia przypomina swojskie sadzone jajko.
Lista zakupów na blachę o wymiarach 40 x 30 cm
ciasto:
1 op. masła (250 g)
200 g cukru
125 ml soku z brzoskwiń (po odcedzeniu, z puszki)
5 jajek
1 op. proszku do pieczenia
1 op. cukru waniliowego
350 g mąki
szczypta soli
masa budyniowa:
1 op. budyniu waniliowego
500 ml mleka
100 g cukru
400 g śmietany 20%
+ 1 puszka brzoskwiń
Brzoskwinie odcedzić. Zachować 125 ml soku.
Masło utrzeć z 200 g cukru na gładką masę. Dodać cukier waniliowy i wbić jajka. Utrzeć. Dodać mąkę, szczyptę soli, sok brzoskwiniowy i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Wyrównać górę. Piec ok. 25 min. w 180 st. do suchego patyczka i złotawobrązowego koloru. Wyjąć wystudzić.
W tym czasie przygotować masę budyniową.
Suchy budyń wymieszać ze 100 g cukru. Dodać kilka łyżek mleka i wymieszać. Resztę mleka zagotować. Dodać budyń. Cały czas mieszać i gotować, aż do uzyskania gęstej masy. Zdjąć z ognia i wystudzić. Dodać śmietanę i wszystko zmiksować.
Na wystudzone ciasto rozłożyć równomiernie masę budyniową oraz połówki brzoskwiń.
Przed podaniem można lekko posypać ziarenkami maku (nie miałam, więc do zdjęcia oprószyłam kawałek ciasta pieprzem).
Ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego życzy oliwek:)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2014/10/Ciasto-jak-jajko-sadzone.html