ßßß



Składniki:5 jajek2 szklanki mąki25 dag masłaszklanka cukru30 dag mieszanych bakalii i kandyzowanych owoców firmy Helio (mieszanka bakalii, rodzynki, żurawiny, migdały, orzechy, ananasy, morele suszone skórka pomarańczowa ) + około 3 garście do dekoracji1 płaską łyżeczkę proszku do pieczeniaopakowanie cukru waniliowegokilka kropli ekstraktu waniliowegoszczypta soli2 opakowanie białej polewy HelioPrzygotowanieOwoce i bakalie kroimy w kosteczkę. Miękkie masło miksujemy na kremową masę z cukrem, szczyptą soli i cukrem wanilinowym. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Wlewamy ekstrakt waniliowy, wsypujemy mąkę na przemian z mlekiem, następnie proszek do pieczenia, bakalie i kandyzowane owoce. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej pergaminem formy keksowej. Pieczemy ok. godzinę w temperaturze 180 st. C. Gotowy keks polewamy białą czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej, dowolnie dekorujemy bakaliami i kandyzowanymi owocami. Udanych wypieków!Źródło