ßßß Cookit - przepis na ,,Keks z bakaliami’’

,,Keks z bakaliami’’

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na klasyczny keks z mnóstwem kolorowych bakalii i kandyzowanych owoców polany białą czekoladą. Ładnie i apetycznie wygląda, wybornie smakuje a do tego pięknie pachnie.
Składniki:
5 jajek
2 szklanki mąki
25 dag masła
szklanka cukru
30 dag mieszanych bakalii i kandyzowanych owoców firmy Helio (mieszanka bakalii, rodzynki, żurawiny, migdały, orzechy, ananasy, morele suszone skórka pomarańczowa ) + około 3 garście do dekoracji
1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia
opakowanie cukru waniliowego
kilka kropli ekstraktu waniliowego
szczypta soli
2 opakowanie białej polewy Helio
Przygotowanie
Owoce i bakalie kroimy w kosteczkę. Miękkie masło miksujemy na kremową masę z cukrem, szczyptą soli i cukrem wanilinowym. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Wlewamy ekstrakt waniliowy, wsypujemy mąkę na przemian z mlekiem, następnie proszek do pieczenia, bakalie i kandyzowane owoce. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej pergaminem formy keksowej. Pieczemy ok. godzinę w temperaturze 180 st. C. Gotowy keks polewamy białą czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej, dowolnie dekorujemy bakaliami i kandyzowanymi owocami. Udanych wypieków!
Źródło
Źródło:http://podrozwkulinaria.pl/keks-z-bakaliami-z-bakaliami