Wykonanie
Zapraszam na klasyczny keks z mnóstwem kolorowych
bakalii i kandyzowanych
owoców polany
białą czekoladą. Ładnie i apetycznie wygląda, wybornie smakuje a do tego pięknie pachnie.
Składniki:5
jajek2 szklanki
mąki25 dag
masłaszklanka
cukru30 dag mieszanych
bakalii i kandyzowanych
owoców firmy Helio (mieszanka
bakalii,
rodzynki,
żurawiny,
migdały,
orzechy,
ananasy,
morele suszone skórka pomarańczowa ) + około 3 garście do dekoracji1 płaską łyżeczkę
proszku do pieczeniaopakowanie
cukru waniliowegokilka kropli ekstraktu
waniliowegoszczypta
soli2 opakowanie białej polewy HelioPrzygotowanie
Owoce i
bakalie kroimy w kosteczkę. Miękkie
masło miksujemy na kremową masę z
cukrem, szczyptą
soli i
cukrem wanilinowym. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym
jajku. Wlewamy ekstrakt
waniliowy, wsypujemy
mąkę na przemian z
mlekiem, następnie
proszek do pieczenia,
bakalie i kandyzowane
owoce. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej pergaminem formy keksowej. Pieczemy ok. godzinę w temperaturze 180 st. C. Gotowy keks polewamy
białą czekoladą roztopioną w kąpieli
wodnej, dowolnie dekorujemy
bakaliami i kandyzowanymi
owocami. Udanych wypieków!Źródło