Wykonanie
Pyszne ciacho z cierpką nutą
żurawiny - idealne na zimowe wieczory!Składniki :* 2 szklanki
mąki,* 1,5 szklanki
cukru,* 2 szklanki świeżej
żurawiny,* 120 g
masła,* 2
jajka,* 0,5 szklanki
mleka,* 2 łyżeczki
proszku do pieczenia,* szczypta
soli,* 1 opakowanie
cukru waniliowego,* 1 łyżeczka aromatu z
wanilii,Przygotowanie :W małej misce wymieszać
cukier i
cukier waniliowy.Przesianą
mąkę, wymieszać z
proszkiem do pieczenia i szczyptą
soli.W dużej misie utrzeć
masło (powinno być miękkie) z 1 szklanką mieszanki
cukru i
aromatem waniliowym. Dodać jedno
jajko i dobrze ubić, następnie dodać kolejne. Stopniowo dodawać na przemian
mąkę i
mleko, zaczynając i kończąc na
mące. Dobrze wymieszać do połączenia składników.
Żurawinę posiekać i wymieszać z pozostałym
cukrem.Okrągłą formę o średnicy około 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i wysypać
mąką.W tortownicy wyłożyć połowę ciasta, na to przygotowane
żurawiny i resztę masy.Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.Wyjąć, odstawić do ostygnięcia, udekorować
cukrem pudrem.