Wykonanie
Mam takie dni, że jak dzwoni budzik zastanawiam się jaki jest dzień tygodnia, a może już dawno powinnam "gdzieś "być. Najchętniej nie wychodziłabym z łóżka, a myśl o pracy i obowiązkach mnie przeraża. Tak miałam dzisiaj rano - wszystkie te myśli cały czas chodziły po mojej głowie. Czasami marzę aby jeden dzień nic nie trzeba by było robić, nikt by nie dzwonił i nikt by nic nie chciał. Dzień tylko dla siebie. Aby choć na chwilę oderwać się od tego co zacznie się od 10 w pracy. Postanowiłam zrelaksować się w kuchni i zrobiłam pyszne ciasto ze świeżą
żurawiną. Jest idealnie słodkie,
żurawina daje świetny kwaskowaty smak, a jej
soki idealnie nasączają ciasto które jest puszyste i maślane.Zapraszam na chwilkę mojego oderwania od codzienności:)
Składniki:8 łyżek
masła1 szklanka
cukru1
jajko1/2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1,5 szklanki
mąki1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli1/2 szklanki
mleka1,5 szklanki świeżej
żurawinyPrzygotowanie:1. Piekarnik nastawić na temperaturę 175 C.2. Na dno formy o średnicy 21 cm wyłożyć 2 łyżki
masła i dobrze rozsmarować (dno i boki), następnie na
masło wyłożyć 1/2 szklanki
cukru wymieszanego z 1/2 łyżeczki
cynamonu i obtoczyć całą foremkę. (zostawić
cukier równo rozłożony na dnie). Na tak przygotowana formę wysypać świeżą
żurawinę uprzednio umyta i osuszoną.3. Pozostałe 6 łyżek
masła utrzeć z pozostałą 1/2 szklanki
cukru na puszysta masę, pod koniec dodać
jajko i ekstrakt
waniliowy i dokładnie połączyć.4. W osobnej misce wymieszać
mąkę,
sól i
proszek do pieczenia.5. Cały czas miksując masę
maślaną dodawać w 3 partiach na zmianę mieszankę
mąki na przemian z
mlekiem.6. Ciasto wyłożyć na przygotowaną w formie
żurawinę (można formę zabezpieczyć od dołu folia aluminiową aby topiące się
masło i sok z
żurawiny nie wyciekały na piekarnik).7. Ciasto piec ok 40-50 min do momentu suchego patyczka.8. Kiedy ciasto będzie już gotowe należy wyjąć je z piekarnika i ostudzić ok 20 min na kratce.9. Po tym czasie do blaszki przyłożyć talerz i odwrócić tak aby
owoce żurawiny były na górze.
Smacznego:)