ßßß
Owoce, które kojarzą mi się ze świętami. Z przepychem, śniegiem, głęboką czerwienią i cierpkim smakiem. Ale smakiem, który doskonale pasuje do słodkich wypieków. Ciasto powstało z przepisu Nigelli Lawson ('How to be a domestic goddess') a dokładna jego nazwa to 'odwrócone ciasto żurawinowe'. Czy to nie świetny sposób na podmoknięte od owoców ciasto? Wystarczy odwrócić kolejność warstw podczas wykładania na blachę... Polecam!Składniki na ciasto:175 g żurawiny, świeżej lub zamrożonej50 g + 125 g masła150 g + 125 g drobnego cukru do wypieków125 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli1 łyżeczka cynamonu2 duże jajka1,5 łyżki mlekaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Żurawinę umyć. Na patelni rozpuścić masło (50 g), dodać cukier (150 g), zaraz za nim żurawinę. Wymieszać, lekko podgrzewając, by żurawina była przykryta syropem cukrowym. Odstawić na chwilę.W misie miksera umieścić masło (125 g) z cukrem (125 g) i utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodać mleko, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli, cynamon. Wymieszać szpatułką.Formę do pieczenia - tortownicę o średnicy 20 cm - wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć żurawinę w syropie. Na nią, na wierzch, wyłożyć i rozprowadzić ciasto. Natychmiast wstawić do nagrzanego do 175ºC piekarnika, piec około 30 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.Wyjąć z piekarnika, odwrócić 'do góry nogami', uważając by się nie oparzyć, zdjąć blachę i papier do pieczenia z ciasta. Podawać ciepłe.Smacznego :-).