Wykonanie
Owoce, które kojarzą mi się ze świętami. Z przepychem, śniegiem, głęboką czerwienią i cierpkim smakiem. Ale smakiem, który doskonale pasuje do słodkich wypieków. Ciasto powstało z przepisu Nigelli Lawson ('How to be a domestic goddess') a dokładna jego nazwa to 'odwrócone ciasto żurawinowe'. Czy to nie świetny sposób na podmoknięte od
owoców ciasto? Wystarczy odwrócić kolejność warstw podczas wykładania na blachę... Polecam!Składniki na ciasto:175 g
żurawiny, świeżej lub zamrożonej50 g + 125 g
masła150 g + 125 g drobnego
cukru do wypieków125 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli1 łyżeczka
cynamonu2 duże
jajka1,5 łyżki
mlekaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Żurawinę umyć. Na patelni rozpuścić
masło (50 g), dodać
cukier (150 g), zaraz za nim
żurawinę. Wymieszać, lekko podgrzewając, by
żurawina była przykryta
syropem cukrowym. Odstawić na chwilę.W misie miksera umieścić
masło (125 g) z
cukrem (125 g) i utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy
maślanej. Dodawać
jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodać
mleko,
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia, szczyptę
soli,
cynamon. Wymieszać szpatułką.Formę do pieczenia - tortownicę o średnicy 20 cm - wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć
żurawinę w
syropie. Na nią, na wierzch, wyłożyć i rozprowadzić ciasto. Natychmiast wstawić do nagrzanego do 175ºC piekarnika, piec około 30 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.Wyjąć z piekarnika, odwrócić 'do góry nogami', uważając by się nie oparzyć, zdjąć blachę i papier do pieczenia z ciasta. Podawać ciepłe.Smacznego :-).