ßßß Cookit - przepis na Ciasto waniliowe z żurawiną

Ciasto waniliowe z żurawiną

nazwa

Wykonanie

Jeśli macie dostęp do świeżej żurawiny zachęcam Was do wypróbowania tego ciasta. Wygląda tak zwyczajnie i raczej nie kusi jakoś specjalnie ale jego smak jest rewelacyjny. To będzie ciasto z pewnością powtarzane przeze mnie jeszcze wiele razy a ja rzadko coś piekę po raz drugi.
Źródło
Składniki:
1 laska wanilii
1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 szklanki świeżych lub mrożonych żurawin (rozmrożonych)
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
115 g masła
2 duże jajka
pół szklanki mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i zeskrobać nasionka czubkiem noża - przełożyć do malaksera, dodać cukier i wymieszać, przesypać do miski. Mąkę przesiać, wymieszać w naczyniu z proszkiem do pieczenia i solą. W misie miksera rozetrzeć masło, do miękkości, dodać 1 szklankę cukru z wanilią i utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka - jedno po drugim, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Dodawać mąkę i mleko, na przemian, zaczynając i kończąc na mące i mieszać, ale tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Wsypać żurawiny do malaksera, dodać pozostałe pół szklanki cukru z wanilią i drobno posiekać, uważając, aby nie rozbić ich na puree.
Formę o średnicy 21 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować połowę ciasta w tortownicy, wyłożyć na nie żurawiny, zostawiając wolny mały margines na brzegu. Wyłożyć drugą część ciasta na wierzch i delikatnie rozprowadzić, przykrywając żurawiny.
Piec okolo 45 - 50 minut w temperaturze 180ºC, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie około 30 minut, potem wyjąć i wystudzić na kratce. Podawać oprószone cukrem pudrem.
Smacznego :-)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2014/10/Ciasto-waniliowe-z-zurawina.html