Wykonanie
Jeśli macie dostęp do świeżej
żurawiny zachęcam Was do wypróbowania tego ciasta. Wygląda tak zwyczajnie i raczej nie kusi jakoś specjalnie ale jego smak jest rewelacyjny. To będzie ciasto z pewnością powtarzane przeze mnie jeszcze wiele
razy a ja rzadko coś piekę po raz drugi.
ŹródłoSkładniki:1
laska wanilii1,5 szklanki drobnego
cukru do wypieków2 szklanki świeżych lub mrożonych
żurawin (rozmrożonych)2 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli115 g
masła2 duże
jajkapół szklanki
mlekaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i zeskrobać nasionka czubkiem noża - przełożyć do malaksera, dodać
cukier i wymieszać, przesypać do miski.
Mąkę przesiać, wymieszać w naczyniu z
proszkiem do pieczenia i
solą. W misie miksera rozetrzeć
masło, do miękkości, dodać 1 szklankę
cukru z
wanilią i utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodawać
jajka - jedno po drugim, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Dodawać
mąkę i
mleko, na przemian, zaczynając i kończąc na
mące i mieszać, ale tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Wsypać
żurawiny do malaksera, dodać pozostałe pół szklanki
cukru z
wanilią i drobno posiekać, uważając, aby nie rozbić ich na puree.Formę o średnicy 21 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować połowę ciasta w tortownicy, wyłożyć na nie
żurawiny, zostawiając wolny mały margines na brzegu. Wyłożyć drugą część ciasta na wierzch i delikatnie rozprowadzić, przykrywając
żurawiny.Piec okolo 45 - 50 minut w temperaturze 180ºC, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie około 30 minut,
potem wyjąć i wystudzić na kratce. Podawać oprószone
cukrem pudrem.Smacznego :-)