Wykonanie
Na
Polskich bazarach sezon na
śliwki trwa w najlepsze. Wczoraj kupiłam kilka kilogramów, część przerobiłam na powidła, troszkę zjadłam, a pozostałe zużyłam do upieczenia smakowitego ciasta.

Składniki:
- 150 g
masła + odrobina do wysmarowania formy,
-0,5 kg
śliwek węgierek,
- szklanka
cukru,
- 1/2
laski wanilii,
- 3
jaja,
- szczypta
soli,
- 2 szklanki
mąki pszennej,
- łyżeczka
proszku do pieczenia,
- 80 ml
mleka.,
- nóż, miska, talerz, mikser
Wykonanie:
1.
Śliwki dokładnie myję, osuszam, przecinam na pół i usuwam z nich pestki. Na talerz wsypuję
mąkę i mieszam z
proszkiem do pieczenia.
2.
Masło i
cukier ucieram na gładką masę. Dodaję
sól i ziarenka z połowy
laski wanilii. Całość dokładnie miksuję na najniższych obrotach.
3. Wciąż ucierając dodaję stopniowo po jednym
jajku, a następnie naprzemiennie po łyżce
mąki z
proszkiem do pieczenia i łyżce
mleka. Miksuję do uzyskania jednolitej, puszystej masy.
4. Ciasto przelewam do wysmarowanej
masłem blachy, a na jego wierzchu układam wcześniej przygotowane
śliwki. Piekę 50 minut w 180 st. C.

