ßßß Cookit - przepis na Waniliowe ciasto z żurawinami

Waniliowe ciasto z żurawinami

nazwa

Wykonanie

Intensywnie waniliowe ciasto z moimi ulubionymi żurawinami :-). Miękkie, bardzo smaczne; połączenie słodyczy ciasta z cierpką nutą żurawin - to musi smakować dobrze! Ciasto jest proste w wykonaniu i szybkie do przygotowania, warto wykorzystać świeżą żurawinę, której teraz mnóstwo na straganach. Bardzo polecam!
Składniki:
1 laska wanilii
1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny (rozmrożonej)
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
115 g masła
2 duże jajka
pół szklanki mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i zeskrobać nasionka czubkiem noża - przełożyć do malaksera, dodać cukier i wymieszać, przesypać do miski.
Mąkę przesiać, wymieszać w naczyniu z proszkiem do pieczenia i solą.
W misie miksera rozetrzeć masło, do miękkości, dodać 1 szklankę cukru z wanilią i utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka - jedno po drugim, dobrze ucierając po każdym dodaniu. Dodawać mąkę i mleko, na przemian, zaczynając i kończąc na mące i mieszać, ale tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Wsypać żurawiny do malaksera, dodać pozostałe pół szklanki cukru z wanilią i drobno posiekać, uważając, aby nie rozbić ich na puree.
Formę o średnicy 21 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować połowę ciasta w tortownicy, wyłożyć na nie żurawiny, zostawiając wolny mały margines na brzegu. Wyłożyć drugą część ciasta na wierzch i delikatnie rozprowadzić, przykrywając żurawiny.
Piec okolo 45 - 50 minut w temperaturze 180ºC, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie około 30 minut, potem wyjąć i wystudzić na kratce. Podawać oprószone cukrem pudrem.
Smacznego :-).
Przepis Bajaderki.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/waniliowe-ciasto-z-zurawinami