Wykonanie
Intensywnie
waniliowe ciasto z moimi ulubionymi
żurawinami :-). Miękkie, bardzo smaczne; połączenie
słodyczy ciasta z cierpką nutą
żurawin - to musi smakować dobrze! Ciasto jest proste w wykonaniu i szybkie do przygotowania, warto wykorzystać świeżą
żurawinę, której teraz mnóstwo na straganach. Bardzo polecam!Składniki:1
laska wanilii1,5 szklanki drobnego
cukru do wypieków2 szklanki świeżej lub mrożonej
żurawiny (rozmrożonej)2 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli115 g
masła2 duże
jajkapół szklanki
mlekaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i zeskrobać nasionka czubkiem noża - przełożyć do malaksera, dodać
cukier i wymieszać, przesypać do miski.
Mąkę przesiać, wymieszać w naczyniu z
proszkiem do pieczenia i
solą.W misie miksera rozetrzeć
masło, do miękkości, dodać 1 szklankę
cukru z
wanilią i utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodawać
jajka - jedno po drugim, dobrze ucierając po każdym dodaniu. Dodawać
mąkę i
mleko, na przemian, zaczynając i kończąc na
mące i mieszać, ale tylko do połączenia się składników, nie dłużej.Wsypać
żurawiny do malaksera, dodać pozostałe pół szklanki
cukru z
wanilią i drobno posiekać, uważając, aby nie rozbić ich na puree.Formę o średnicy 21 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować połowę ciasta w tortownicy, wyłożyć na nie
żurawiny, zostawiając wolny mały margines na brzegu. Wyłożyć drugą część ciasta na wierzch i delikatnie rozprowadzić, przykrywając
żurawiny.Piec okolo 45 - 50 minut w temperaturze 180ºC, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie około 30 minut,
potem wyjąć i wystudzić na kratce. Podawać oprószone
cukrem pudrem.Smacznego :-).
Przepis Bajaderki.