ßßß Cookit - przepis na Madeleines - francuskie magdalenki

Madeleines - francuskie magdalenki

nazwa

Wykonanie

Składniki:
2 jajka
100 g mąki pszennej
2 łyżki mleka
80 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła
1 szczypta soli
1 laska wanilii
Wykonanie:
Wybić do miski 2 całe jajka. Dodać cukier, szczyptę soli, ubijać całość, dodając stopniowo resztę składników, a mianowicie wydrążony środek wanilii, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i na koniec roztopione masło. Dobrze wymieszaną masę schłodzić w lodówce do 30 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Ciasto przekładać po jednej łyżce do każdej z muszli w formie. Piec około 10 minut.
Potrzebna forma do ciasteczek:
Efekt :
Rozpływające się w ustach, urocze !
Smacznego.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2014/11/madeleines-francuskie-magdalenki.html