Wykonanie
Składniki:- 500g
mąki pszennej- 30g
cukru- 8g
proszku do pieczenia-1/2 łyżeczki
soli- 450ml
mleka- 100ml
wody- 80g
masła- 4
jajka- 1 łyżeczka
cynamonu- 200g gotowych
groszków czekoladowych lub
czekolady posiekanej na drobne kawałkiSposób przygotowania:1.
Masło roztapiamy w rondelku. W dużej misce mieszamy
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia,
sól i
cynamon, porcjami wlewamy
mleko i
wodę, cały czas ubijamy mikserem. Następnie dodajemy roztopione
masło, później
jajka, wszystko dokładnie miksujemy.2. Na końcu dodajemy
czekoladę, delikatnie mieszamy.3. Ciasto wylewamy na dobrze rozgrzaną gofrownicę, pieczemy na złoty kolor. Gofry po upieczeniu wkładamy na chwilę do nagrzanego, ale wyłączonego piekarnika, aby na dłużej były chrupiące.