Wykonanie
Pyszne bułeczki
cynamonowe w wersji z
dyniowym puree, które nadaje im pięknego
pomarańczowego koloru (ale smak dyni nie jest mocno wyczuwalny w cieście). Doskonałe na drugie śniadanie jak i sposób na wykorzystanie pozostałości dyni z innych jesiennych dań :-). Bułeczki w wersji mini, wycinane na kształt trójkątów, które potrafią się położyć na bok podczas pieczenia tworząc nie do końca zaplanowane kształty ;-). Polecam!Składniki na 20 - 24 mini drożdżówki:3,5 szklanki
mąki pszennej24 g
drożdży świeżych lub 12 g
drożdży suchych1
jajko80 g
cukru3/4 szklanki
mleka, letniego3/4 szklanki puree z dyni*50 g
masła, roztopionego1/4 łyżeczki
soliMąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony i przestudzony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto podzielić na pół i rozwałkować na dwa cienkie blaty (prostokąty) o wymiarach 40 x 30 cm, delikatnie podsypując
mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie kleiło.Każdy przygotowany prostokąt posmarować roztopionym
masłem i posypać
cukrem wymieszanym z
cynamonem (składniki nadzienia poniżej). Następnie zwinąć ściśle wzdłuż długiego
boku, na kształt rolady.
Ostrym nożem pokroić** na kawałki w kształcie trójkątów, jak na zdjęciu (każdy prostokąt podzielić na równe 10 - 12 części).Ułożyć je na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).Wyrośnięte bułeczki posmarować pędzelkiem maczanym w roztrzepanym
jajku, następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200ºC i piec około 13 minut do ich lekkiego zbrązowienia (piekłam z termoobiegiem, ale można i bez niego). Wyjąć, przestudzić i podawać.Nadzienie:50 g
masła, roztopionego i przestudzonegopół szklanki
cukru1 łyżka
cynamonuPonadto:1 małe
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka lub
wody do posmarowaniaMetoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree
dyniowe . To proste!** Dobrym patentem jest również użycie kawałka
nitki, którą układamy pod zwiniętym
ciastem i zaciskamy na cieście, przekrajając je.Smacznego :-).