Wykonanie

Składniki:2 szklanki
mąki1 szklanka
cukru1 szklanka
mleka125 g
masła (roztopionego)1
jajko1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii2 łyżki
kawy rozpuszczalnej (dałam 1 łyżkę)1/4 łyżeczki
cynamonu (dałam
kardamon)1/4 łyżeczki
soli2 łyżeczki
proszku do pieczeniaNa krem:Użyłam resztek z kremu z tego przepisu . Tak około 100 g

Wykonanie:Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą w dużej misce. W drugiej misce łączymy roztopione i przestudzone
masło,
mleko,
jajko i
wanilię. Składniki mokre przelewamy do suchych i mieszamy kilka
razy, niedbale, tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i w każdej z nich umieszczamy ciasto do 3/4 wysokości papilotek. Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 - 25 minut. Najlepiej sprawdzic patyczkiem czy ciasto się do niego nie klei.Gdy babeczki wystygną, odcinamy wierzchołki albo wykrajamy z góry kawałek w kształcie dysku. Następnie przecinamy wykrojone kółko z ciasta na pół żeby zrobić skrzydełka. Ubijamy
śmietanę, aż będzie sztywna. W oddzielnej misce mieszamy
mascarpone z
cukrem i
wanilią. Dodajmy do niego ubitą
śmietanę i mieszamy (ja podzieliłam masę na kilka części i do każdej dałam inny kolor) . Na każdą babeczkę nakładamy około 2 łyżeczki kremu w który wkładamy skrzydełka.

/wydrukuj przepis/