ßßß Cookit - przepis na Babeczki amorka

Babeczki amorka

nazwa

Wykonanie

Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
125 g masła (roztopionego)
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki kawy rozpuszczalnej (dałam 1 łyżkę)
1/4 łyżeczki cynamonu (dałam kardamon)
1/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem:
Użyłam resztek z kremu z tego przepisu . Tak około 100 g
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą w dużej misce. W drugiej misce łączymy roztopione i przestudzone masło, mleko, jajko i wanilię. Składniki mokre przelewamy do suchych i mieszamy kilka razy, niedbale, tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i w każdej z nich umieszczamy ciasto do 3/4 wysokości papilotek. Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 - 25 minut. Najlepiej sprawdzic patyczkiem czy ciasto się do niego nie klei.
Gdy babeczki wystygną, odcinamy wierzchołki albo wykrajamy z góry kawałek w kształcie dysku. Następnie przecinamy wykrojone kółko z ciasta na pół żeby zrobić skrzydełka. Ubijamy śmietanę, aż będzie sztywna. W oddzielnej misce mieszamy mascarpone z cukrem i wanilią. Dodajmy do niego ubitą śmietanę i mieszamy (ja podzieliłam masę na kilka części i do każdej dałam inny kolor) . Na każdą babeczkę nakładamy około 2 łyżeczki kremu w który wkładamy skrzydełka.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/02/Babeczki-amorka.html