Wykonanie
Pomysł na ten domek wziął się od formyKolejna forma do kolekcji. Myślę, że dzięki niej powstanie w naszym domu tradycja pieczenia takiego
domku na święta oraz jako prezent dla przyjaciół.To genialne rozwiązanie – stosunkowo niewielkim nakładem pracy można stworzyć to cudeńko.
Składniki :2 1/2 szklanki (300 g)
mąki1 łyżeczka
cynamonu2 łyżeczki mielonego
imbiru1/4 łyżeczki startej
gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki mielonych
goździków1/8 łyżeczki mielonego
kardamonu2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli230 g
masła1 szklanka (225 g)
cukru2/3 szklanki (135 g)
cukru brązowego4 duże
jajka w temperaturze pokojowej1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1 szklanka (240 ml) ciepłego
mlekaWykonanie :Przesiać do dużej miski
mąkę,
cynamon,
imbir,
gałkę muszkatołową,
goździki,
proszek do pieczenia i
sól. Wymieszać.W misce miksera lub mikserem ręcznym ubić
masło dodając stopniowo
cukier, aż masa będzie biała i puszysta,ubijać ok. 4 minut. Dodawać po jednym
jajku, ubijając starannie. Zdrapać ścianki miski po dodaniu każdego
jajka. Dodać ekstrakt
waniliowy. Na najniższych obrotach dodawać w 3 porcjach sypkie składniki na przemian z
mlekiem. Ostatnią porcją powinny być suche składniki.Spryskać formę tłuszczem w sprayu lub posmarować
masłem i posypać delikatnie
mąką, strząsając jej nadmiar.Przełożyć ciasto do formy. Piec 50-55 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Sprawdzić patyczkiem –jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe.Wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić na 10 minut w foremce, następnie wyłożyć na kratkę i zostawić docałkowitego wystudzenia.