ßßß Cookit - przepis na Ciasto piernikowy domek

Ciasto piernikowy domek

nazwa

Wykonanie

Pomysł na ten domek wziął się od formy
Kolejna forma do kolekcji. Myślę, że dzięki niej powstanie w naszym domu tradycja pieczenia takiego domku na święta oraz jako prezent dla przyjaciół.
To genialne rozwiązanie – stosunkowo niewielkim nakładem pracy można stworzyć to cudeńko.
Składniki :
2 1/2 szklanki (300 g) mąki
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/8 łyżeczki mielonego kardamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
230 g masła
1 szklanka (225 g) cukru
2/3 szklanki (135 g) cukru brązowego
4 duże jajka w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka (240 ml) ciepłego mleka
Wykonanie :
Przesiać do dużej miski mąkę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, goździki, proszek do pieczenia i
sól. Wymieszać.
W misce miksera lub mikserem ręcznym ubić masło dodając stopniowo cukier, aż masa będzie biała i puszysta,
ubijać ok. 4 minut. Dodawać po jednym jajku, ubijając starannie. Zdrapać ścianki miski po dodaniu każdego
jajka. Dodać ekstrakt waniliowy. Na najniższych obrotach dodawać w 3 porcjach sypkie składniki na przemian z
mlekiem. Ostatnią porcją powinny być suche składniki.
Spryskać formę tłuszczem w sprayu lub posmarować masłem i posypać delikatnie mąką, strząsając jej nadmiar.
Przełożyć ciasto do formy. Piec 50-55 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Sprawdzić patyczkiem –
jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe.
Wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić na 10 minut w foremce, następnie wyłożyć na kratkę i zostawić do
całkowitego wystudzenia.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=2043