Wykonanie
Nadszedł wyczekiwany weekend, a z nim nowe muffinki. Po raz pierwszy użyłam świeżej
żurawiny, która ma kwaśny smak, ale w połączeniu ze słodkimi babeczkami jest idealna. Zaczęłam stosować ją także do porannego
jogurtu z
muesli i muszę wam powiedzieć, że śniadanie jest o wiele lepsze :) A wy jedliście już świeżą żurawinę? Jakie macie odczucia? :)Składniki:100g
masła o temp pokojowej80g
cukru3 łyżki
cukru waniliowego2
jajka140g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli100 ml
mlekaświeża
żurawinakruszonkaPrzygotowanie:
Mąkę, proszek i
sól mieszamy ze sobą. W oddzielnej misce ucieramy mikserem masę z
masła i
cukru zwykłego oraz
waniliowego. Gdy masa będzie gładka dodajemy
jajka i wlewamy stopniowo
mleko. Powoli miksujemy.Następnie do masy jajecznej wsypujemy suche składniki i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Na koniec wsypujemy świeżą
żurawinę i ponownie mieszamy do momentu połączenia składników.Masę przelewamy do papilotek i posypujemy z wierzchu kruszonką. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30-35 min.Po tym czasie muffinki wyciągamy, studzimy, a następnie zajadamy.Smacznego! :)