ßßß Cookit - przepis na Muffinki ze świeżą żurawiną i kruszonką.

Muffinki ze świeżą żurawiną i kruszonką.

nazwa

Wykonanie

Nadszedł wyczekiwany weekend, a z nim nowe muffinki. Po raz pierwszy użyłam świeżej żurawiny, która ma kwaśny smak, ale w połączeniu ze słodkimi babeczkami jest idealna. Zaczęłam stosować ją także do porannego jogurtu z muesli i muszę wam powiedzieć, że śniadanie jest o wiele lepsze :) A wy jedliście już świeżą żurawinę? Jakie macie odczucia? :)
Składniki:
100g masła o temp pokojowej
80g cukru
3 łyżki cukru waniliowego
2 jajka
140g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 ml mleka
świeża żurawina
kruszonka
Przygotowanie:
Mąkę, proszek i sól mieszamy ze sobą. W oddzielnej misce ucieramy mikserem masę z masła i cukru zwykłego oraz waniliowego. Gdy masa będzie gładka dodajemy jajka i wlewamy stopniowo mleko. Powoli miksujemy.
Następnie do masy jajecznej wsypujemy suche składniki i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Na koniec wsypujemy świeżą żurawinę i ponownie mieszamy do momentu połączenia składników.
Masę przelewamy do papilotek i posypujemy z wierzchu kruszonką. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30-35 min.
Po tym czasie muffinki wyciągamy, studzimy, a następnie zajadamy.
Smacznego! :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2012/10/muffinki-ze-swieza-zurawina-i-kruszonka.html