Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 4 sztuk
mąka 100 gramów
cukier 100 gramów
masło 50 gramów
sól 1 szczypta
żelatyna 4 łyżek deserowych
cytryna 1 sztuk
maślanka 2 szklanek
truskawki 500 gramów
śmietana kremowa 1 szklanek
cukier puder według uznaniaWykonanie:Zagotować w rondlu 100 ml
wody z
masłem , szczyptą
soli i łyżeczką
cukru. Wsypać
mąkę, mieszając podgrzewać tak długo, aż masa zacznie odchodzić od dna i ścianek naczynia. Rondel zdjąć z ognia, do masy wbić 1
jajko, wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
Potem do masy wbijać kolejno pozostałe
jajka i każde dobrze wymieszać. Ciasto przełożyć do szprycki i wycisnąć z niej krążek o średnicy 24 cm na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec ok. 25 minut w 220 stopniach ( nie otwierając drzwiczek piekarnika). Wyjąć i wystudzić.Zagotować
sok z cytryny z
cukrem, dodać
żelatynę namoczoną w niewielkiej ilości zimnej
wody i rozpuszczoną na ogniu, wymieszać i przestudzić. Wlać
maślankę i ponownie wymieszać, w stawić na 1h do lodówki.Oczyszczone
truskawki przekroić na pół. Do gęstniejącego kremu z
maślanki dodać ubitą
śmietanę i wstawić do lodówki na 15 minut.Krążek ptysiowy przekroić w poprzek i przełożyć kremem, a na nim rozłożyć
truskawki, przykryć odkrojonym krążkiem ciasta. Odstawić do lodówki na 3 godziny.Przed podaniem wieniec ptysiowy oprószyć
cukrem pudrem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: