ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czegojajka 4 sztukmąka 100 gramówcukier 100 gramówmasło 50 gramówsól 1 szczyptażelatyna 4 łyżek deserowychcytryna 1 sztukmaślanka 2 szklanektruskawki 500 gramówśmietana kremowa 1 szklanekcukier puder według uznaniaWykonanie:Zagotować w rondlu 100 ml wody z masłem , szczyptą soli i łyżeczką cukru. Wsypać mąkę, mieszając podgrzewać tak długo, aż masa zacznie odchodzić od dna i ścianek naczynia. Rondel zdjąć z ognia, do masy wbić 1 jajko, wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Potem do masy wbijać kolejno pozostałe jajka i każde dobrze wymieszać. Ciasto przełożyć do szprycki i wycisnąć z niej krążek o średnicy 24 cm na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec ok. 25 minut w 220 stopniach ( nie otwierając drzwiczek piekarnika). Wyjąć i wystudzić.Zagotować sok z cytryny z cukrem, dodać żelatynę namoczoną w niewielkiej ilości zimnej wody i rozpuszczoną na ogniu, wymieszać i przestudzić. Wlać maślankę i ponownie wymieszać, w stawić na 1h do lodówki.Oczyszczone truskawki przekroić na pół. Do gęstniejącego kremu z maślanki dodać ubitą śmietanę i wstawić do lodówki na 15 minut.Krążek ptysiowy przekroić w poprzek i przełożyć kremem, a na nim rozłożyć truskawki, przykryć odkrojonym krążkiem ciasta. Odstawić do lodówki na 3 godziny.Przed podaniem wieniec ptysiowy oprószyć cukrem pudrem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: