ßßß Cookit - przepis na Wieniec ptysiowy

Wieniec ptysiowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 4 sztuk
mąka 100 gramów
cukier 100 gramów
masło 50 gramów
sól 1 szczypta
żelatyna 4 łyżek deserowych
cytryna 1 sztuk
maślanka 2 szklanek
truskawki 500 gramów
śmietana kremowa 1 szklanek
cukier puder według uznania
Wykonanie:
Zagotować w rondlu 100 ml wody z masłem , szczyptą soli i łyżeczką cukru. Wsypać mąkę, mieszając podgrzewać tak długo, aż masa zacznie odchodzić od dna i ścianek naczynia. Rondel zdjąć z ognia, do masy wbić 1 jajko, wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Potem do masy wbijać kolejno pozostałe jajka i każde dobrze wymieszać. Ciasto przełożyć do szprycki i wycisnąć z niej krążek o średnicy 24 cm na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec ok. 25 minut w 220 stopniach ( nie otwierając drzwiczek piekarnika). Wyjąć i wystudzić.
Zagotować sok z cytryny z cukrem, dodać żelatynę namoczoną w niewielkiej ilości zimnej wody i rozpuszczoną na ogniu, wymieszać i przestudzić. Wlać maślankę i ponownie wymieszać, w stawić na 1h do lodówki.
Oczyszczone truskawki przekroić na pół. Do gęstniejącego kremu z maślanki dodać ubitą śmietanę i wstawić do lodówki na 15 minut.
Krążek ptysiowy przekroić w poprzek i przełożyć kremem, a na nim rozłożyć truskawki, przykryć odkrojonym krążkiem ciasta. Odstawić do lodówki na 3 godziny.
Przed podaniem wieniec ptysiowy oprószyć cukrem pudrem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4925/Wieniec-ptysiowy