ßßß Cookit - przepis na Kokosowy baranek

Kokosowy baranek

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 1
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
cytryna 1 sztuk
jajka 2 sztuk
masło 75 gramów
mąka 100 gramów
cukier 100 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
mąka ziemniaczana 250 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
cukier puder 100 gramów
wiórki kokosowe 50 gramów
posypka do ciast brązowa według uznania
Wykonanie:
Z wyszorowanej, sparzonej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Miękkie masło utrzeć z cukrem waniliowym. Ucierając, kolejno dodawać jajka. Wymieszać przesianą mąkę z mąką ziemniaczaną, solą oraz proszkiem i dodawać do masy na przemian z 3 łyżkami soku z cytryny. Przełożyć ciasto do natłuszczonej i obsypanej mąką formy w kształcie baranka o pojemności 700 ml. Piec ok. 35 minut w 175 stopniach, ostudzić.
Wymieszać cukier puder z 2 łyżkami soku z cytryny. Posmarować lukrem jedną stronę baranka, pomijając głowę, i posypać ją wiórkami kokosowymi. Tak samo postąpić z drugą strona baranka. Pozostałym lukrem namalować oczy oraz buzię i ozdobić je brązową posypką.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12181/Kokosowy-baranek