Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 1(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
cytryna 1 sztuk
jajka 2 sztuk
masło 75 gramów
mąka 100 gramów
cukier 100 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
mąka ziemniaczana 250 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
cukier puder 100 gramów
wiórki kokosowe 50 gramówposypka do ciast brązowa według uznaniaWykonanie:Z wyszorowanej, sparzonej
cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Miękkie
masło utrzeć z
cukrem waniliowym. Ucierając, kolejno dodawać
jajka. Wymieszać przesianą
mąkę z
mąką ziemniaczaną,
solą oraz proszkiem i dodawać do masy na przemian z 3 łyżkami
soku z cytryny. Przełożyć ciasto do natłuszczonej i obsypanej
mąką formy w kształcie
baranka o pojemności 700 ml. Piec ok. 35 minut w 175 stopniach, ostudzić.Wymieszać
cukier puder z 2 łyżkami
soku z cytryny. Posmarować lukrem jedną stronę
baranka, pomijając głowę, i posypać ją wiórkami kokosowymi. Tak samo postąpić z drugą strona
baranka. Pozostałym lukrem namalować oczy oraz buzię i ozdobić je brązową posypką.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: