Ostatnio wprost zakochałam się w cytrynach - ale ostatnimi czasy w ogóle gustuję w kwaśnych rzeczach.Babka jest przepyszna - wilgotna, maślana, miękka, mocno cytrynowa i orzeźwiająca. Idealna na gorące (mam nadzieję) lato!Składniki:Ciasto:200 g (kostka) masłasok i skórka starta z 1,5 cytryny4 duże jajka3/4 szklanki cukru1 łyżeczka aromatu waniliowego1 łyżka cukru waniliowego1 szklanka mąki tortowej1 szklanka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaLukier:sok z 1/2 cytrynycukier puder - około 10-12 czubatych łyżekCiasto:Masło rozpuścić. Przestudzić i dodać do niego sok i skórkę z cytryny.W misce wymieszać mąkętortową z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.Jajka ubić z cukrem na biały kogel-mogel. Dodać roztopione masło z sokiem i skórką z cytryny i aromat waniliowy. Do całości dodajemy sypkie składniki. miksujemy aż wszystkie składniki się połączą - nie dłużej. Ciasto będzie miało konsystencję budyniu.Ciasto przelać do formy do babek.Piec 45 minut w temperaturze 170 stopni - do suchego patyczka.Lukier:Sok z cytryny lekko podgrzać w rondelku bądź kuchence mikrofalowej. Do ciepłego doku dodawać po czubatej łyżce cukru. Po pewnym czasie lukier uzyska właściwy kolor i konsystencję.Ciepłym i płynnym jeszcze lukrem polać ciasto.Smacznego :)