Wykonanie
Nie przepadam za ucieranymi ciastami, nie tylko z powodu wysokiej zawartości tłuszczu, ale najcześciej przy dodawaniu
jajek do masy ciasto lubi się zważyć. To natomiast jest wyśmienite, śmiem twierdzić - lepszego i nie
jadłam i nie robiłam. Gorąco polecam, bo i połączenie smakowe jest idealne,
śliwki i
kokos smakują tutaj wyjątkowo i jest bardzo proste do przygotowania. Wypróbujcie, a na pewno nie raz jeszcze do niego powrócicie.Składniki na tortownicę 26 cm:
800 g
śliwek260 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia60 g
wiórków kokosowych200 g miękkiego
masła160 g
cukru2 łyżki
cukru waniliowegosól4
jajka - M1 łyżka
cukru pudruWykonannie :włączyć piekarnik na 180`C ( z termoobiegiem na 160`C).
Śliwki wypestkować. Wymieszać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi
masło z
cukrem,
cukrem waniliowym i szczyptą
soli ubić przy pomocy ręcznego robota na puch. Ubijać przynajmniej 8 minut. Do masy stopniowo co 1/2 minuty dodawać
jajka.
Mąkę wmieszać na małych obrota mikseraciasto wyłożyć do wysmarownej tłuszczem tortownicy, wyrównać
łopatką. Dachówkowato ,skórkami do dołu ułożyć połówki
śliwekpiec w 180`C 40-45 minutstudzić na kratce. Przed podaniem posypać
cukrem pudremSMACZNEGO !źródło : Essen&Trinken Heft 9/2014całość to 10 porji, a 1 porcja zawiera 6 g
białka, 23 g tłuszczu, 45 g węglowodanów i 418 kcal