ßßß
Składniki:1 kg śliwek4 szklanki mąki1 kostka masła1,5 szklanki cukru4 jaja w tym jedno do posmarowania ciasta z wierzchu1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta solicukier puder do posypania ciasta
Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy w ćwiartki3 jajka, cukier, sól i masło podzielone na kwałki - mieszamy
Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto, a następnie wałkujemy - jeśli wyszło nam bardziej suche niż mokre. Ponieważ moje ciasto było bardziej mokre, to przełożyłam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozciągnęłam palcamiNa środku ciasta, wzdłuż, układamy przygotowane śliwki formując podłużny kopczykBoki ciasta ukośnie nacinamy tak, by powstały paski, które należy zapleść krzyżując je na śliwkach. Ma powstać coś na wzór warkocza. Boki ciasta zawijamy w taki sposób, żeby nam śliwki nie uciekły :)
Nagrzewamy piecyk do 180 st. CWierzch ciasta smarujemy jajkiemPieczemy około 45 min w temp 190 stopniPo wystygnięciu ciasta wierzch posypujemy cukrem pudrem
Smacznego:)