ßßß Cookit - przepis na Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Składniki
200 g masła
200 g cukru pudru
4 jajka
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
1/2 kostki masła (125 g)
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
oraz:
800 g śliwek węgierek
cukier puder do posypania
Przygotowanie
Przygotować kruszonkę : roztopić masło i ostudzić, następnie wymieszać z mąką i cukrem. Wstawić do lodówki.
Masło wyjąć z lodówki, aby zmiękło. Śliwki opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na połówki lub ćwiartki, usunąć pestki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C . Formę o wymiarach ok. 25 x 30 cm (można też użyć okrągłej tortownicy) posmarować tłuszczem.
Przygotować ciasto: mikserem ucierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez minimum 8 minut.
Nie przerywając ucierania, dodawać kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu. Następnie dodawać po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksować już na mniejszych obrotach miksera, i krócej, do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię, rozłożyć śliwki (przecięciem do góry), posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 60 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/sliwki/ciasto_ze_sliwkami/przepis.html