Wykonanie
Składniki200 g
masła200 g
cukru pudru4
jajka250 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaKruszonka:1/2 kostki
masła (125 g)1 szklanka
mąki1/2 szklanki
cukruoraz:800 g
śliwek węgierek
cukier puder do posypaniaPrzygotowaniePrzygotować kruszonkę : roztopić
masło i ostudzić, następnie wymieszać z
mąką i
cukrem. Wstawić do lodówki.
Masło wyjąć z lodówki, aby zmiękło.
Śliwki opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na połówki lub ćwiartki, usunąć pestki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C . Formę o wymiarach ok. 25 x 30 cm (można też użyć okrągłej tortownicy) posmarować tłuszczem.Przygotować ciasto: mikserem ucierać
masło z
cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez minimum 8 minut.Nie przerywając ucierania, dodawać kolejno po jednym
jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu. Następnie dodawać po kilka łyżek przesianej
mąki z
proszkiem do pieczenia i miksować już na mniejszych obrotach miksera, i krócej, do połączenia się składników.Ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię, rozłożyć
śliwki (przecięciem do góry), posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 60 minut. Ostudzić i posypać
cukrem pudrem.