Wykonanie
Śliwki są teraz topie :) Ostatnio zostałam obdarowana kolejną porcją tego smacznego
owocu. Postanowiłam wykorzystać je do bardzo smacznego i łatwego w przygotowaniu ciasta, które sprawdza się w połączeniu praktycznie z każdym
owocem. Moja mama je często robiła i to od niej mam ten przepis. Ciasto świetnie współgra też z
truskawkami,
porzeczkami,
jabłkami. Do wyboru do koloru :)POTRZEBNE SKŁADNIKI4
jajka1 szklanka
cukru2 szklanki
mąki1 kostka
masła2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniacukier puder40 dkg
owoców sezonowych, w tym przypadku
śliwekSPOSÓB PRZYGOTOWANIAdokładnie oddzielamy
białka od
żółtek (jeśli do
białka przedostanie się choć odrobina
żółtka, piana może się nie ubić).
Białka ubijamy w większym naczyniu na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo szklankę
cukru, w dalszym ciągu wszystko mieszając. Dodajemy wcześniej oddzielone
żółtka i ubijamy na jednolitą masę. Do połączonych składników dodajemy
mąkę i
proszek do pieczenia. Ponownie wszystko razem mieszamy. Na końcu do masy dodajemy rozpuszczone wcześniej
masło. Wszystko razem mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły, na, nasmarowaną wcześniej tłuszczem, płaską blachę nakładamy surowe ciasto. Powinno ono
mieć półpłynną konsystencję. Następnie równomiernie w rzędach wtykamy połówki
śliwek,ciasto wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 25 – 30 minut. Po zakończeniu pieczenia wierzch placka posypujemy
cukrem pudrem i zajadamy z apetytem. SMACZNEGO! :)