Wykonanie

Ten przepis na ciasto ze
śliwkami wymyśliłam specjalnie pod moją mamę, która nie przepada za ciastami zagniatanymi ręcznie. Ciasto można wyrobić widelcem lub przy pomocy miksera. Jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu, poza tym nie wymaga żadnych wyszukanych składników. Mamie ciasto tak się spodobało, że praktycznie piecze go cały czas na okrągło, a więc
śliwki królują :)



Składniki:250g
margaryny lub
masła 82%1 ½ szklanki
cukru3 duże
jajka2 łyżeczki
proszki do pieczenia3 szklanki
mąkiOkoło ½ kg
śliwekDodatkowo:
Cukier puder do posypania ciastaTłuszcz rozpuszczamy (by był płynny, ale nie ciepły), następnie dodajemy do niego
cukier i
jajka, mieszamy widelcem lub drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy stopniowo
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia.Gotową masę przekładamy do małej (np. 19 x 32cm) lub średniej (23 x 34cm) foremki, w zależności od tego jak wysokie ciasto chcemy uzyskać. Jeśli wyższe to w mniejszej formie, niższe w większej. Dodam jeszcze, że wyższe ciasto będzie się trochę dłużej piekło.Ciasto rozprowadzamy równomiernie na blasze, a następnie układamy na nim drelowane
śliwki lub inne
owoce.Ciasto ze
śliwkami pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 ⁰ C.

Ciasto przed podaniem można posypać
cukrem pudrem.

R E K L A M A