ßßß
Ten przepis na ciasto ze śliwkami wymyśliłam specjalnie pod moją mamę, która nie przepada za ciastami zagniatanymi ręcznie. Ciasto można wyrobić widelcem lub przy pomocy miksera. Jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu, poza tym nie wymaga żadnych wyszukanych składników. Mamie ciasto tak się spodobało, że praktycznie piecze go cały czas na okrągło, a więc śliwki królują :)

Składniki:250g margaryny lub masła 82%1 ½ szklanki cukru3 duże jajka2 łyżeczki proszki do pieczenia3 szklanki mąkiOkoło ½ kg śliwekDodatkowo:Cukier puder do posypania ciastaTłuszcz rozpuszczamy (by był płynny, ale nie ciepły), następnie dodajemy do niego cukier i jajka, mieszamy widelcem lub drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Gotową masę przekładamy do małej (np. 19 x 32cm) lub średniej (23 x 34cm) foremki, w zależności od tego jak wysokie ciasto chcemy uzyskać. Jeśli wyższe to w mniejszej formie, niższe w większej. Dodam jeszcze, że wyższe ciasto będzie się trochę dłużej piekło.Ciasto rozprowadzamy równomiernie na blasze, a następnie układamy na nim drelowane śliwki lub inne owoce.Ciasto ze śliwkami pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 ⁰ C.
Ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
R E K L A M A