ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegośliwki 500 gramówmąka 400 gramówmasło 250 gramówcukier 200 gramówcukier waniliowy 1 sztukproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychjajka 4 sztukcukier puder według uznaniaWykonanie:Oczyszczone śliwki wypestkować. Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami dodawanymi stopniowo oraz przesiana mąka wymieszana z proszkiem do pieczenia. Na końcu delikatnie wymieszać z pianą ubitą na sztywno z białek. 3/4 ciasta przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia i wyrównać. Na cieście ułożyć połówki śliwek, przekrojonymi częściami do góry. Z reszty ciasta uformować wałeczki i zrobić z nich ozdobna kratkę na wierzchy ciasta. Piec ok. 50 minut w 190 stopniach. Jeszcze ciepły oprószyć cukrem pudrem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: