Wykonanie
Uwielbiam to ciasto za jego prostotę. Najbardziej smakuje mi ze
śliwkami ale można użyć też innych
owoców - ja w sezonie często robię je także z
truskawkami lub
wiśniami a poza sezonem nadają się do niego też mrożonki.Składniki:5
jajek250 g
cukru250 g
masła250 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cukru waniliowego (lub wanilinowego)ok. 1 kg
śliwekJajka ubijamy na pianę. Dodajemy do nich
cukier i ucieramy. Następnie dodajemy
masło w temperaturze pokojowej (ja zawsze kroję je w kostkę i chwilę podgrzewam w mikrofalówce - tak jest szybciej) i miksujemy. Na koniec dodajemy
mąkę,
proszek do pieczenia i
cukier waniliowy i miksujemy. Masę przekładamy do okrągłej foremki, najlepiej z kominem (o TAKIEJ).
Śliwki myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki. Rozkładamy je na
masie - nie wciskamy ich, podczas pieczenia same zanurzą się w cieście.
Śliwek nie ma co żałować, dobrze jak jest ich dużo i gęsto. Ciasto pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 st. C. Smacznego! :)
Zapraszam na profil Happy Vege na Facebooku