Wykonanie
24 września 2013
PLACEK ZE
ŚLIWKAMI NA KRUCHYM SPODZIESkładniki:ciasto2
jajka2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru1/2 kostki
masła2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cukru waniliowego2 kg wydrylowanych
śliwekkruszonka1 szklanka
mąki1/2 szklanki
cukru100 g
masłaszczypta
proszku do pieczeniaMąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy
cukier, miękkie
masło,
jajka,
cukier waniliowy oraz
proszek do pieczenia. Zarabiamy ciasto energicznie (nie dłużej niż 4 minuty). Blaszkę smarujemy
masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przenosimy ciasto na brytfannę i rozkładamy je równomiernie, naciągając nieco brzegi. Na cieście układamy
śliwki.Składniki na kruszonkę łączymy w osobnej miseczce. Kruszonką obficie posypujemy
owoce.Ciasto pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.
Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.