Wykonanie
Składniki:Kruche ciasto:500g
mąki pszennej tortowej,2
jajka,kostka
masła (250g),150g
cukru,2 łyżeczki
proszku do pieczenia (6g).Kruszonka:150g
masła,100g
cukru,140g
mąki.Ponadto:1kg
śliwek,
cukier puder do posypania,
masło do posmarowania blaszki.Przygotowanie:
Składniki na ciasto wymieszać i zagnieść ciasto. Blachę (wymiary ok. 26x32cm) posmarować
masłem i położyć papier do pieczenia. Ciasto ręką lub małym wałkiem rozprowadzić, tak by przykryty był spód blachy.
Śliwki umyć, wydrążyć pestki i pokroić na ćwiartki. Ciasno poukładać na spodzie ciasta.
Składniki na kruszonkę połączyć razem, rozetrzeć w dłoni tak by się pokruszyła. Posypać po śliwkach.
Ciasto piec ok.1h w temp.175 stopniach.
Gdy ciasto ostygnie posypać
cukrem pudrem.
Smacznego!!!