Wykonanie

Składniki:
Kruche ciasto:
500g
mąki pszennej tortowej,
2
jajka,
kostka
masła (250g),
150g
cukru,
2 łyżeczki
proszku do pieczenia (6g).
Kruszonka:
150g
masła,
100g
cukru,
140g
mąki.
Ponadto:
1kg
śliwek,
cukier puder do posypania,
masło do posmarowania blaszki.
Przygotowanie:

Składniki na ciasto wymieszać i zagnieść ciasto. Blachę (wymiary ok. 26x32cm) posmarować
masłem i położyć papier do pieczenia. Ciasto ręką lub małym wałkiem rozprowadzić, tak by przykryty był spód blachy.
Śliwki umyć, wydrążyć pestki i pokroić na ćwiartki. Ciasno poukładać na spodzie ciasta.

Składniki na kruszonkę połączyć razem, rozetrzeć w dłoni tak by się pokruszyła. Posypać po śliwkach.

Ciasto piec ok.1h w temp.175 stopniach.

Gdy ciasto ostygnie posypać
cukrem pudrem.

Smacznego!!!